Wat doen als je ongeduldig wordt in tijden van crisis? (6/6)
Onlangs schreef ik een bijdrage  over Onderscheiden in tijden van crisis. In de leer bij Ignatius van Loyola. Enkele uittreksels (6/6)

Crisis en geduld

Achtste richtlijn. Wie in troosteloosheid is moet ervoor zorgen geduld te oefenen, want dit gaat in tegen de aanvechtingen die hem overkomen. Hij moet bedenken dat hij weldra vertroost zal worden, als hij de middelen aanwendt tegen die troosteloosheid waarover in de zesde richtlijn gesproken is. (GO nr. 321)

Het is eigen aan de persoon die zich slecht voelt, dat hij makkelijk ongeduldig wordt. Vandaar dat Ignatius uitnodigt om bewust te oefenen in geduld. Dit is voldoende moeilijk opdat Ignatius er een bijzonder aandachtspunt van maakt. Laat de tijd aan de tijd.

Het is ook eigen aan gevoelens van droefheid en leegte dat ze je doen denken dat ze gaan blijven duren. De hele toekomst wordt zwart. Toch mag je erop vertrouwen dat het niet zal blijven duren. Ook dit maakt deel uit van het vertrouwen in de werking van Gods Geest die uiteindelijk, als de mens dit toelaat, steeds het laatste woord heeft. Het is geen toeval dat Ignatius hier het woord bedenken gebruikt. Met je gevoel kom je niet ver als je in crisis verkeert. Hier moet je je echt toevertrouwen aan je verstand.

Nikolaas Sintobin sj

Reacties

g.j.v.dam-kievit@kpnplanet.nl zei…
Moeilijk, ik ben heel ongeduldig is niet mijn sterkste kant. Moest vroeger op mijn werk alles vlug doen . Maar dat is geen excuus.Probeer dit wel
Te verbeteren, maar dit gaat moeizaam. Is wel een leerpunt.
René zei…
Heel goed te lezen dat St Ignatius het woord "bedenken" gebruikt! En dat U in de toelichting aangeeft eea toe te vertrouwen aan het verstand.
In deze tijden wordt mijns inziens veel te vaak verteld dat mensen van hun gevoel moeten uitgaan in tijden van crisis.
Het wispelturige, alle kanten op laverende, richtingloze gevoel waardoor alle tollen los dreigen te geraken. En de juiste richting uit het oog wordt verloren.
Anoniem zei…
Wanneer mij iets overkomt, dan wordt ik geduldig omdat er geen andere keuze is.Als het genezings proces intreedt en na enkele jaren het weer goed gaat dan heb ik ontdekt dat ik de rust heb gevonden die me goed doet. Daarbij zeer dankbaar en nog steeds verrast dat het goed met me gaat. Hierin vertrouwen vraagt overigens moed. De gedachte aan God zorgt voor rust en blijmoedigheid.
e.harland-hazebroek zei…
Jezus heeft vast geen afspraak gemaakt met Martha en Maria. Hij kwam onverwacht op bezoek (h.Communie) en moet gedacht hebben: daar moet meer gedaan worden want morgen komt Hij weer tot genoegen van mij en de vrijwilligers.
Ik zal Hem geduld voorleggen, Ignatius praat vast zijn mond voorbij: af en toe nog maar eens overlezen. Het is geen sterke kant van me!
Anoniem zei…
Tijdens het geduld kan men beter nadenken.

Meest gelezen

Zelf je vrijheid ophoesten

Pinksternoveen: de vruchten van de Geest: dag 1 - liefde

Hemelvaart, wat is dat eigenlijk? - Homilie van Nikolaas Sintobin sj

Leren van een ondeugende grootvader en zijn kleinzoontje - dag 2 pinksternoveen