Wat doen als je ongeduldig wordt in tijden van crisis? (6/6)
Onlangs schreef ik een bijdrage  over Onderscheiden in tijden van crisis. In de leer bij Ignatius van Loyola. Enkele uittreksels (6/6)

Crisis en geduld

Achtste richtlijn. Wie in troosteloosheid is moet ervoor zorgen geduld te oefenen, want dit gaat in tegen de aanvechtingen die hem overkomen. Hij moet bedenken dat hij weldra vertroost zal worden, als hij de middelen aanwendt tegen die troosteloosheid waarover in de zesde richtlijn gesproken is. (GO nr. 321)

Het is eigen aan de persoon die zich slecht voelt, dat hij makkelijk ongeduldig wordt. Vandaar dat Ignatius uitnodigt om bewust te oefenen in geduld. Dit is voldoende moeilijk opdat Ignatius er een bijzonder aandachtspunt van maakt. Laat de tijd aan de tijd.

Het is ook eigen aan gevoelens van droefheid en leegte dat ze je doen denken dat ze gaan blijven duren. De hele toekomst wordt zwart. Toch mag je erop vertrouwen dat het niet zal blijven duren. Ook dit maakt deel uit van het vertrouwen in de werking van Gods Geest die uiteindelijk, als de mens dit toelaat, steeds het laatste woord heeft. Het is geen toeval dat Ignatius hier het woord bedenken gebruikt. Met je gevoel kom je niet ver als je in crisis verkeert. Hier moet je je echt toevertrouwen aan je verstand.

Nikolaas Sintobin sj

Reacties

e.harland-hazebroek zei…
Ik heb het gisteren ervaren, dat is zeldzaam bij mij. Ik kon me niet goed meer beheersen en werd doodmoe en vervelend van mezelf. Ik wil dit niet meer beleven en weten dat je het met je verstand moet bestrijden is een stap verder. Ik wil het liever niet meer beleven. De benzine raakt op door alle informatie die je nu krijgt.
Ik heb het vroeger gehad ivm de niet prettige verhouding tot iemand. Dat loopt na oefenen goed.
Het verschil is denk ik dat het nu van meer kanten komt, persoonlijk maar ook media.
Carla zei…
Gevoelens gaan voorbij. Het volgen van de ademhaling laat de buik om en neer gaan. Deze deining geeft geduld en rust.

Meest gelezen

Wat zou paus Franciscus hier wel over denken?

Laatste wens van een dominicaan, een franciscaan en een jezuïet