Onderscheiden in tijden van crisis: wat te doen met voorheen gemaakte keuzes? (2/6)


Onlangs schreef ik een bijdrage  over Onderscheiden in tijden van crisis. In de leer bij Ignatius van Loyola. Enkele uittreksels
  
Een eerste concrete suggestie van Ignatius over omgaan met crisis gaat over keuze.

Vijfde richtlijn.  In een tijd van troosteloosheid moet men nooit verandering aanbrengen in de voorne­mens en in het besluit waartoe men de dag vóór die troosteloosheid of bij de vorige vertroosting ge­komen was, maar er vastbesloten en standvastig in zijn.  Want zoals het bij vertroosting meer de goede geest is die ons leidt en raad geeft, zo is het bij troosteloosheid de kwade geest.  Met zijn raadgevingen kunnen wij niet de weg inslaan die uitkomst biedt. (G.O. nr 318)


Als je je in een acute situatie van crisis,  dan kan de spontane neiging zijn om door bepaalde keuzes hier zo snel mogelijk een einde aan te maken. De raad die Ignatius hier geeft is net omgekeerd: het is beter je te onthouden van het maken van keuzes. Houd je liever aan de beslissingen die je voordien genomen hebt, in tijden van troost. Toen had je vaste grond onder de voeten.  Die heeft je toegelaten om op verantwoorde wijze te onderscheiden en te kiezen. Nu zit je in het duister. De ervaring leert dat dit niet eindeloos duurt. Wees geduldig en wacht tot je in rustiger vaarwater komt. Dan kan je opnieuw onderscheiden wat je te doen staat.

Nikolaas Sintobin sj

Reacties

e.harland-hazebroek zei…
Een van de beste uitspraken van Ignatius. Jammer dat ik het vaak vergeet als het juist nodig is.
Truus van Dam zei…
Wat een goede leerschool zo heb ik er nog nooit overgedacht.
Carla zei…
Het geloof overboord gooien is inderdaad een neiging wanneer ik al het verdriet en het lijden zie in de wereld rondom wat we elkaar aan doen, omdat dit geen liefdevolle gebeurtenissen zijn. God zij met ons , zo ben groot gebracht , zo wil ik het ook benaderen omdat mijn binnenste dat zo wenst te doen samen met vele anderen.
Unknown zei…
Soms is het zo dat je geweldig kunt lijden onder al die grote onrechtvaardigheden en zinloos geweld overal in de wereld,(het lijkt inderdaad of de 3 de wereldoorlog bezig is).Dan vraag ik ook dikwijls aan God: hoe kunt u dat alles blijven aanzien??Is de menselijke vrije wil hem dan zoveel waard? Soms is het wel eens moeilijk om echt te geloven in de liefde van God voor iedere mens...Zo wordt er ook dikwijls gepreekt in de kerk over die eindeloos liefhebbende vader, terwijl ook heel wat mensen zeggen: als god liefde is, hoe kan dat dan dat zoveel mensen verschrikkelijk te lijden hebben, overal in de wereld.

Meest gelezen

Wat zou paus Franciscus hier wel over denken?

Laatste wens van een dominicaan, een franciscaan en een jezuïet