Over een bont allegaartje dat geloofsgemeenschap heet



In een gemeenschap zijn wij allen een geschenk voor elkaar. De rijken met hun middelen zijn een geschenk voor de armen. En de armen met hun hard verdiende wijsheid zijn een geschenk voor de rijken. De priesters en de bisschoppen zijn een geschenk voor de gelovigen, maar, mochten er geen gelovigen zijn, dan zou er geen behoefte zijn aan priesters en bisschoppen.  

Wij allen zijn pelgrims die vanuit verschillende plaatsen samen een rotsachtige heuvel beklimmen. En dit allegaartje van een gemeenschap is het grootste geschenk. Maar, natuurlijk alleen als dit geschenk wordt aanvaard. Dat is onze keuze en soms is het helemaal geen evidente keuze. Soms ziet die gemeenschap er vreemd uit, verward, veelkleurig en voor ons van geen nut en wij aarzelen het deksel op te lichten. Als wij de gelegenheid te baat nemen kunnen we ontdekken dat wij allen deeltjes zijn van een draad te klein om gered te worden. En toch, God redt ons.

Jane Knuth

Reacties

Anoniem zei…
In deze overweging reduceert de schrijfster het geschenk van de gelovigen aan de priesters en bisschoppen tot het noodzakelijk maken van het bestaan van deze clerici. Povere bijdrage toch van de gelovigen…. . Ik hoop dat zij haar bijdrage schreef in tijden vóór het synodaal proces.
Anoniem zei…
Het bestaan van gelovigen en wat zich in die groep aan bewegingen voordoet is wel noodzakelijk voor het dynamisch kunnen bestaan van de clerici. Beiden hebben elkaar nodig, inspirerend op verschillende vlakken wat zich niet meteen kwantitatief moet uitdrukken, wel kwalitatief.
orluzze zei…
Heu... Bijna geen priesters meer. En een kerk halfvol met uitstervende grijsaards. De realiteit
Lode zei…
Jezus komt even langs en zegt: "O Gij, kleingelovigen!

Meest gelezen

Homo-zegen: heeft paus Franciscus zich vergist? Enkele bedenkingen van Nikolaas Sintobin sj

Nikolaas Sintobin: "Ik weet niet of God bestaat"

Ignatius van Loyola legt uit hoe je, met een té drukke agenda, toch je rust kan bewaren

Hoe paus Franciscus reageert op zijn eigen, spontane woede - Homilie van Nikolaas Sintobin sj voor de derde zondag van de 40-dagentijd

Over geluk dat niemand je kan afpakken - Het getuigenis van Etty Hillesum

Rik Torfs over jezuïetenhumor: het verschil tussen Kardinaal Müller en Nikolaas Sintobin sj

Het verschil tussen geestelijke vreugde en het “je lekker voelen”

Hoe handelen als je slecht nieuws krijgt: het voorbeeld van Ignatius van Loyola - Ignatiaans leiderschap (7/10)

Omgaan met (soms misselijk makende) zwakheden van aan jou toevertrouwde mensen - Ignatiaans leiderschap (5/10)