De zwarte knop

Gedurende de vasten bied ik je elke vrijdag een video aan die te maken heeft met het thema bekoring.

Deze eerste is nogal heftig. Je zou kunnen zeggen dat je er de duivel rechtstreeks, onverhuld aan het woord hoort en aan het werk ziet.


Reacties

Anoniem zei…
Boezemt angst in. Is dat de bedoeling?
Nikolaas zei…
Dat vind ik nu eens een uitstekende vraag. Immers, ze doet nadenken.

Neen, zelf had ik niet meteen die bedoeling.De makers van de kortfilm mogelijkswel. En het zou wel eens kunnen dat ze gelijk hebben. Immers, we hebben de neiging om de bekoring te banaliseren. Maar, in laatste instantie gaat de bekoring over de aantrekkingskracht van het kwaad. En er is echt wel meer dan één reden om angst te hebben voor het kwaad. Niet ?
Anoniem zei…
Juist eventjes té lang gepraat met de Bekoorder. (Ook al had die man de koffer met $, zou hij aan de duivel niet ontsnapt kunnen hebben want hij moest toch tussen het drukken op de knop óf de sleutel kiezen.) Er zit altijd wel een strikvraag in met de dodelijke val als gevolg.
In dialoog treden met het Kwade is geen goed idee, het leidt ons af en vooral leidt het ons tot relativeren. Zijn argumenten zijn listig en raak want hij kent onze persoonlijke zwakheden, en daarbij, hij is steeds slimmer dan wij.
Hoeveel keren per dag doe ik dit, wikken en wegen en alles schikken naar mijn willetje, ook al weet ik van in het begin wat de beste keuze is..."Neem dan toch die Sleutel van Genade en Verlossing en aanvaard de Wil van God in de realiteit van elke dag!", moet/mag/zal ik me keer op keer herinneren. Dank zij de H. Geest!
Misschien vooraf beter erbij gezet: "niet geschikt voor gevoelige kijkers".
En eigenlijk is dit helemaal niet zo vreemd als het op het eerste zicht lijkt. Ik denk hier aan een aantal politici en CEO's die vriendelijkheid, meevoelen, zachtheid, ... alles wat het leven de moeite waard maakt geleefd te worden, willen bannen, bestraffen; het zelf uit hun leven gebannen hebben. Zij zijn de duivels in deze wereld. Goede mensen moeten massaal elkaar ondersteunen om niet meegesleept te worden in de kringloop van het materialisme, het grote geld.
Heel lang liep ik rond en, zonder enig zelfbewustzijn, hapte ik telkens toe. De bekoring, de verleiding, de zonde... Blinden lopen achter de blinden na. Zo was ik. De afgelopen jaren staan in een heel ander licht. Bevrijdend het gevoel dat ik soms geniet. Altijd die ene aanwezigheid. Echter, nog steeds hap ik regelmatig toe. Nog steeds wint de zonde van de genade. Maar het gaat niet meer onbewust aan me voorbij. Zoals de wind het herfstblad meeneemt. De zonde maakt dat ik me gevangen voel. Paradoxaal. De bevrijding van genade en het gevangenschap van de zonde. En er is maar een weg die de ketting verbreekt. Een weg terug bestaat niet meer. Trees, ik ben het niet met je eens. Ik het proces zoek ik juist die mensen op die de duivel in hun leven achterna jagen. Blind zoals ik was en nog steeds ben. Het helpt me. Net als het evangelie, mijn mede parochianen en alle heilige die ons voorgegaan zijn.
Bas van de Loo, ik begrijp je niet goed dat het je helpt om mensen die de duivel in hun leven najagen op te zoeken. Ik vind ook veel steun in het evangelie, bij medeparochianen en mensen die zich inzetten voor anderen.
De jongen in het filmpje is niet slecht, alleen zwak. De grote slechterik is de man die de uitdaging, de "bekoring" geeft. Dit soort mensen bestaan écht. Normaal gezien komt een gewone mens niet met hen in aanraking. Het zijn immers de machthebbers. Maar zelfs al kon ik ze ontmoeten ... ik zou het vermijden, want ik weet van mezelf dat ik me lang slecht zou voelen.

Meest gelezen

Hoe vermijden dat duistere machten vrij spel krijgen?