Waarom zoveel geweld op internet? - Waarheid in tijden van internet (5/15)


Op 17 februari 2017 gaf ik een voordracht aan de theologiefaculteit van de KULeuven over “Waarheid in het digitale tijdperk”. Enkele uittreksels. (5/15)

5. Geweld op internet (Zes dynamieken van de internetomgeving)

Internet is een mensengebeuren. Er bestaat dus ook veel geweld op het web. Ook in de christelijke, katholieke digitale wereld. In het bijzonder vanuit kleine, behoudsgezinde groepen die vaak erg militant aanwezig zijn op het internet.

Digitale communicatie heeft een ontremmende werking.  Sociale media zijn bijzonder laagdrempelig in het gebruik en geven elkeen de kans om meteen zijn of haar pennenvruchten online te plaatsen Dit leidt vaak tot ontluisterende digitale producties en impulsieve interacties. Vervelend gevolg hiervan is dat mainstream gelovigen de neiging hebben om zichzelf te censureren. Ze zijn de systematische ad hominem aanvallen in de sociale media zat en trekken zich terug. 

Kwalijk gevolg is dat hierdoor een vertekend beeld kan gegeven worden van de eigenlijke publieke, digitale opinie.

Reacties

sylvia zei…
Mijn ervaring is dat het geweld tweezijdig is. Progressieve christenen onderscheiden zich in het kapittelen van hun medegelovigen niet gunstig ten opzichte van de genoemde behoudsgezinde groepen. Ook zij zorgen ervoor dat mensen zich uit het debat terugtrekken.

Meest gelezen

Je vertelt het beter zélf!

Voorwaarde om volmaakt te worden