Hoe omgaan met onverdraagzaamheid van katholieke jongeren naar niet-gelovigen?


Na afloop van een voordracht voor jonge christenen kreeg ik volgende schriftelijke vraag: "Hoe ga ik om met onverdraagzaamheid van katholieke jongeren naar niet-gelovigen? Dat lijkt te groeien en dat baart me zorgen." 

Ziehier wat ik erop antwoordde.

Deze onverdraagzaamheid is spijtig genoeg niet het monopolie van jonge katholieken. Je vindt ze bij katholieken/christenen van alle generaties.

Zoals vaak bij overtrokken reacties zit er een grond van waarheid in deze houding. Meestal is er wel iets van objectieve ondergrond. Alleen wordt deze dan vaak overtrokken, opgeblazen, waardoor met het hele plaatje niet meer ziet - dezelfde dynamiek van de heresie. Ten gronde gaat het vaak om angst wegens een gekwetste of kwetsbare identiteit als katholiek in een samenleving en cultuur die het christelijk geloof niet erg waardeert en binnen een Kerk die mee verandert in een veranderende samenleving en cultuur. Niet voor niets zegt Jezus zo vaak “wees niet bang”.  

Tips voor het gesprek met deze mensen:

1. Nooit onverdraagzaamheid met onverdraagzaamheid beantwoorden. Wel proberen de angst te erkennen en vervolgens het gesprek open te trekken. Zover als mogelijk ...

2. Niet te ambitieus zijn inzake de mogelijkheden van gesprek en snelle verandering in deze. Angst is niet rationeel. Je kan het dus ook maar moeilijk met rationele argumenten “bestrijden”.

3. Ten gronde lijkt me het meest vruchtbare antwoord dat je zelf vertrouwvol en open in je geloof, in de Kerk en in het ruimere leven blijft staan. Dat is de geloofshouding bij uitstek. Die is vruchtbaar.

4. Hoe onaangenaam soms ook, dit is een fenomeen van alle tijden. Je vindt het terug in alle godsdiensten. Proberen je er niet te veel van aan te trekken.

Reacties

Anoniem zei…
Heel triest dat er onverdraagzaamheid bestaat rondom het wel of niet verbonden zijn met een bepaald geloof.Het probleem ligt bij de ouders - opvoeders omdat kinderen in eerste instantie zich niet bewust zijn van welk geloof dan ook. Ze weten wel dat iets wel of niet mag of kan.Elkaar overtuigen hoeft niet, je vindt elkaar in hetgeen wat je samem doet omdat je ontmoet en elkaar mag omdat het goed voelt.

Meest gelezen

Waarom een jezuïet naar de hemel gaat en een dominicaan naar het vagevuur

Een vreemd mannetje waar iets heel bijzonders van uitgaat - feest van de gedaanteverandering:

Luister naar audioboek van Nikolaas Sintobin sj over ignatiaanse spiritualiteit

Vier de heilige Ignatius met een lied