Over een zo gewone Vlaamse heilige jezuïetVandaag vieren we het feest van de heilige Jan Berchmans sj. Jan werd geboren in 1599 in Diest en trad op 17-jarige leeftijd in de Sociëteit van Jezus. Na twee jaar werd hij naar Rome gestuurd om daar te gaan studeren. Hij stierf er op 13 augustus 1621, na een korte ziekte.

Het bijzondere aan Berchmans is dat hij .. heel gewoon was. Geen grootse heldendaden of in het oog springende verdiensten. Toch werd hij heel graag gezien. Toen hij opgebaard lag in Rome namen de mensen zowat alles mee wat niet te zwaar was om als aandenken te dienen. Naar verluid stelden de medebroeders bij het kisten van het lichaam vast dat ook een van de tenen van Jan was verdwenen.

Hij werd heilig verklaard in 1888.

Twee eenvoudige slagzinnen waren hem dierbaar. Ze zeggen iets over de bijzondere aantrekkingskracht die van hem uitging en verklaren waarom hij werd uitgeroepen tot patroonheilige van de jeugd.

Het gewone buitengewoon

Non multa sed multum : Niet veel maar zeer

Reacties

Anoniem zei…
Ik merk dat mijn drang naar het buitengewone mij vaak ongevoig maakt voor wat in het gewone leven appel op min doet.
Eigenlijk worden we aandachtiger en vooral gevoeliger voor wat en wie op ons dagelijks pad komt door Christus te beluisteren met o s hart.
Anoniem zei…
Eenvoud siert de mens, dat is een oude volksspreuk, van daaruit ontmoeten raakt vele harten. Helaas worden we overprikkeld waardoor het schone gewoon wordt en ja ontvankelijk worden laat weer zien.Geraakt worden communiceert.

Meest gelezen

Hoe je een crisis kan ombuigen naar een weg van groei (4/6)

Wat je zélf kan doen om de crisis te lijf te gaan: concrete tips van Ignatius van Loyola (5/6)

Waarom heiligen vaak niet makkelijk zijn in de omgang - homilie van Nikolaas Sintobin sj