Paus Franciscus legt uit wat de kern is van Pinksteren


Een wezenlijk element van Pinksteren is verwondering. Zoals we weten is onze God een God van verwondering. Na Jezus’ dood verwachtte niemand nog iets van de leerlingen. Ze waren nog maar een klein, onbetekenend groepje. Ze voelden zich als verloren wezen van hun Meester. Maar in plaats daarvan vond er een onverwachte en verbluffende gebeurtenis plaats. De mensen waren verbaasd en zeiden: “Wij allen horen hen in onze eigen taal spreken over Gods grote daden” (Hand. 2, 11).

De Kerk die op Pinksteren werd geboren, is een wonderlijke gemeenschap. Gods kracht bracht haar tot stand. Een nieuwe boodschap, de verrijzenis van Christus, wordt verkondigd. En dit in een nieuwe taal. Het is de universele taal van de liefde. De leerlingen, getooid met kracht van bovenaf, hebben nu de moed om te spreken. Enkele minuten voordien waren ze nog allemaal angstig. Maar nu hebben ze de moed om op een onbevangen manier te spreken. En dit vanuit de vrijheid van de Heilige Geest.

Dit het waar de Kerk voor altijd toe geroepen is: in staat zijn om verbazing en verwondering op te wekken door aan iedereen te verkondigen dat Jezus Christus de dood heeft overwonnen. God houdt zijn armen altijd wijd open. En Hij wacht geduldig om ons te vergeven en te helen. De verrezen Jezus schenkt de Kerk zijn Heilige Geest voor haar bijzondere zending.

Zie de feiten onder ogen: als de Kerk echt levend is, dan moet zij altijd opnieuw verrassen. Het is de plicht van een levende Kerk om te verbazen. Een Kerk die niet in staat is om mensen te verwonderen is zwak, ziek en stervend. Een opname op een afdeling intensieve verzorging is dan dringend nodig.


Paus Franciscus

Reacties

Carla zei…
Hoor het verlangen van ieder mens, op zoek naar liefde en erkenning. Wanneer wij vanuit liefde handelen, dan zijn we waar we moeten zijn.Dan sterven we met een gelukkig hart en kan een ieder in Vrede heen gaan.
Anoniem zei…
Alles draait om liefde, liefde voor je man, voor je kinderen en kleinkinderen voor alles wat leeft en groei, en zeker voor God.Trots op mijn oudste tweelingkleindochter dat ze opkomt voor de man die gestikt is bij zijn arrestatie in Amerika, totaal onnodig. Dat is ook liefde
Voor mij respect voor je medemens.
Truus van Dam zei…
Sorry pater mijn antwoord was niet anoniem.van Truus van Dam.
Anoniem zei…
Kleine kinderen de kans geven op een goede wereld vol liefde...zo puur als een kind...

Meest gelezen

Over een onbeduidend nonnetje dat het leven van miljoenen mensen veranderde - homilie van Nikolaas Sintobin sj voor deze zondag

Hoe de duivel het liefst tewerk gaat

Kan je van Jezus houden? Homilie van Nikolaas Sintobin sj voor deze zondag

Hoe kan ik Gods plan voor mij op het spoor komen?

Moet je dom zijn om te geloven? - Homilie van Nikolaas Sintobin sj voor de komende zondag