"Verrast en trots op diepgelovige manager""Verrast en trots", zo omschrijft de provinciaal van de Nederlands-Vlaamse jezuïetenprovincie zijn gevoel over de pauskeuze. Pater Johan Verschueren s.j. was bij toeval in Rome, waar hij vanaf het dak van het hoofdgebouw van zijn orde, vlakbij de Sint-Pieter, Katholiek Nieuwsblad te woord staat.
"Ik heb de witte rook gezien, en ben toen gebleven tot hij op het balkon van de Sint-Pieter verscheen. Ik schrok toen ik zijn naam hoorde, er is nog nooit een jezuïet paus geweest. Tot nu toe was de politiek van de orde altijd om benoemingen als bisschop of kardinaal te vermijden. Dat lukte niet altijd, maar geen paus worden, dat wel. (lachend:) Dat is nu duidelijk mislukt... Maar ik ben wel trots dat de Kerk zo'n vertrouwen in een jezuïet stelt."

'Manager met diep geloof'
"De nieuwe paus is vermoedelijk gekozen vanwege zijn bestuurlijke skills. Hij is een man met daadkracht, een organisator. De kardinalen hebben zich afgevraagd wat de noden van de Kerk op het hoogste niveau zijn, en zijn daarom bij hem uitgekomen. Hij is diepgelovig, dat weten we."

Verraste jezuïeten
"De sfeer hier in het generalaat van de jezuïeten is er vooral een van verrassing. Zoals gezegd, de politiek van de orde was altijd om ver te blijven van benoemingen tot bisschop of kardinaal. Jezuïeten leggen een vierde gelofte af van gehoorzaamheid aan de paus. Dat dat nu iemand uit de eigen rangen is, is raar. Maar ik verwacht er geen problemen mee."

Uitstraling in Nederland en Vlaanderen
De Vlaamse provinciaal hoopt dat nu een jezuïet paus is, dit ook positieve gevolgen zal hebben voor de orde in de Lage Landen. "Ik hoop dat het uitstraling geeft, en effectief iets kan geven, al blijft roeping iets van de Geest. Maar het zal wel een rol spelen." 

Reacties

Bekkeneel zei…
Wat me opviel aan Eijk is dat hij geworden was als een kind. Hij kon zijn vreugde nauwelijks beheersen, als een schooljongen die overloopt van pret trachtte hij diep ernstig te blijven. Het is feest en voorlopig blijft het dat ook. Titus Brandsma hing naast en achter Eijk op de muur en knipoogde. Ik heb de indruk dat God met de Hem eigen precisie en moeiteloos de liefdespijl van het witte paard in het hart van het dartbord geworpen of geschoten heeft, en in het hart van de gehele mensheid. Een wind steekt op, de h. Geest begint te waaien. Hora est. De Caritas et Amor stonden op het balkon. 13 maart 2013. En hij is 76, dus 13. De h. Drievuldigheid is overal.

Meest gelezen

Waarom zoveel mensen aanstoot nemen aan de Kerk

Wenken voor de dagelijkse omgang met de duivel (1/4)

Drie maal drie tips voor een intense 40-dagentijd

Boodschap voor mensen die zichzelf voor goede christenen houden