Je zou voor minder jezuïet worden


Indrukwekkende beelden en interviews over de vorming van de Oostafrikaanse jezuïeten.

Je zou voor minder jezuïet worden ...

Reacties

Bekkeneel zei…
Op minuut 4.15- 4.16: zegt hij: wealth is not taking you anywhere.
Het eerste dat me eigenlijk opviel was het lege beeld. Een lemen weg waarop mensen gaan, te voet. Links en rechts alleen vegetatie. De wandeling. Onze cultuur staat zo verbijsterend volgestapeld met prikkels. Waar je maar gaat, waar je maar zit, een overkill aan prikkels, de zintuigen krijgen geen rust, er is geen sensore deprivatie of sensore armoede en dus geen innerlijke stilte, geen ruimte voor God. Ik denk dat dat al scheelt. Ik denk ook aan de kap der oude monniken die de prikkels via de ogen reduceren en zo de geest al leger lieten. Het heeft allemaal zin. Als je aan tafel zit en je kunt elkaar niet zien kun je niet oordelen, veroordelen, je verbazen over de vorm van een gezicht, niet aangetrokken worden, niet zien of je overbuurman schranst of teveel opschept of juist te weinig en om die reden eer zoekt. Het dient allemaal de ruimte in jezelf voor God.
Dit is een erg hoopvol filmpje, alleen al vanwege de vreugdeschittering in de gezegende en geïnspireerde ogen der geïnterviewden. Ook voor ons is het in die zin hoopvol dat in onze cultuur veel zou kunnen veranderen als mensen tot zich door lieten dringen hoe belangrijk zeer eenvoudige ingrepen zijn: de tv vaker uitlaten en er veel kritischer en selectiever mee omgaan. Het aanbod aan spullen, prikkels, goederen, kortom het permanente zintuiglijke bombardement uitzetten of zeer sterk reduceren. Dan wordt het stil en kun je weer bidden. En dan? Dan verandert de wereld omdat je zelf verandert. Waar heeft "wealth" ons gebracht? Bij massale kerksluitingen. Want dat komt niet van het misbruik, maar het is al veel langer aan de gang.
Wat ik tegenwoordig doe is dit: bij de 3 groeten aan Maria bid ik bij de eerste groet: h. Maria Moeder van God, bid voor mijn gehoorzaamheid, aan Jezus, de paus en de naaste, dit vanwege haar fiat. Bij de 2e groet: bid voor mijn armoede, vanwege de Zoon die gezegd heeft: Ik heb geen steen om mijn hoofd op neer te leggen. Bij de 3e groet: bid voor mijn kuisheid, want Maria is de Bruid van de H. Geest. Dit raad ik iedereen aan die in de wereld Jezus wil volgen en zich niet uit de koers wil laten slaan door alle negativiteit en de wealth die ook ons nowhere gebracht heeft.

Meest gelezen

Je vertelt het beter zélf!

Voorwaarde om volmaakt te worden