"Homs op zijn laatste benen": skypegesprek met Frans van der Lugt sj dd 4 februari 2014


De Nederlandse pater-jezuïet in het belegerde Syrische Homs heeft opnieuw aandacht gevraagd voor de schrijnende situatie in zijn stad. In een skypegesprek met het Franse persbureau AFP zegt Frans van der Lugt dat de Syriërs op straat eruit zien als lijken.

In het oude centrum van Homs verblijven nog zo'n 3000 mensen. Dagelijks zijn er volgens de 75-jarige Nederlander beschietingen en bombardementen van het leger.
Voedsel is er nauwelijks nog. Veel mensen leven van de vegetatie die nog te vinden is. "We zijn op het punt beland dat we moeten leven van de lucht." Van der Lugt denkt dat er over twee, drie weken helemaal geen eten meer te vinden is."

Krachteloos
De mensen op straat zien er zwak uit, en hun gezichten zijn gelig, zegt Van der Lugt. "Hun lichamen hebben geen kracht meer. Wat moeten we, sterven van de honger?"
Honger is niet het enige probleem, zegt de pater-jezuïet, die sinds 1966 in Syrië woont. "Mensen verlangen ook naar een normaal leven. Een mens is meer dan alleen zijn maag, hij heeft ook een hart en wil bij zijn geliefden zijn."
In Homs woonden ooit tienduizenden christenen, maar nu zijn het er volgens Van der Lugt nog maar 66. "Ik ben de enige buitenlander, hoewel ik me geen buitenlander voel. Ik ben een Arabier tussen Arabieren. Ik zie alleen mensen."

Vertrouwen
Ten tijde van Van der Lugts vorige noodkreet, die hij op YouTube zette, moest de Syrië-conferentie in Zwitserland nog gehouden worden.

De Nederlander benadrukt hoe groot het verschil is tussen het leven van de bewoners van Homs en dat van de diplomaten in Genève: "Zij ontmoeten elkaar in restaurants en hotels, ver verwijderd van het leven dat wij hier leven. Ze praten over ons, maar ze leven niet met ons."

Toch heeft de pater-jezuït hoop op een oplossing. Volgens Van der Lugt moeten de partijen elkaar vertrouwen geven. "Je kunt niet veronderstellen dat iedereen de duivel is, of iedereen een engel."

(Overgenomen van de website van de NOS dd 4 februari 2014)


Reacties

Anoniem zei…
Hart Ontroerend, Hartelijk Dank U voor oproep voor Hulp aandragen en spoedig.
Hartelijk Dank U Pastor Nikolaas Sintobin S.J. en Pastor Frans van der Lugt S.J.
"misschien een idee dat misschien ook nog een idee kan aantrekken".

1. 03/02/14, heb ik Nieuwsbrief ontvangen van een Jongeren Organisatie op Internet werkzaam:
naam: JOUNG MASTERS GLOBAL
YoungMastersGlobal.com
in deze Nieuwsbrief zijn vermeld hun activiteiten,
en ook uitnodiging citeer deel tekst: " ....share your qualities with the other.....organizing, drawing, making moevies, theater, cooking,.........let the sky be the limit!.

idee alstublieft: spoedig een hulp goederen bezorgen, via "Autoriteiten" , en deze Young Masters Global "club". hoe? met vliegtuig van regering van Syrië?
via ambassades? diplomaten?
Misschien deze club jongeren zullen worden toegelaten? om goederen aanreiken voor korte termijn en snel? Goederen vanuit vliegtuig "droppen" ? In Homs op een plein? .
Deze Jongeren misschien een podium geven voor actie krachtig verwoorden?

Anoniem zei…
aanvul.info "Young Masters Global" ook relatie met " Star Global Family" ,
citeer deel tekst van hun website: " ..Our passion is to create a safe and loving bedding for children and their parents." ..." Join us in co-creation and start living your mastery!",
(YMG - SGF) is International organization " Creating the New Earth".
Anoniem zei…
I prayed every day for manna to fall down from heaven as in old testament times, thanks to God an airbridge started with food insha'allah people will get finally the help they need.
Thank you so much jan van der Lugt for being Arab with the Arabs, this is what Jesus would have chosen to do

Meest gelezen

Wat Ignatius van Loyola denkt over het coronavirus

De soms pijnlijke kant van het bidden met het vijfde evangelie (2/3)

Paus Franciscus legt uit waarom Maria zo belangrijk is voor de Kerk