Kan je de sacramenten vieren via het internet?



Antonio Spadaro is jezuïet en hoofdredacteur van het Italiaanse tijdschrift Civiltà Cattolica. Hij houdt zich al heel wat jaren bezig met vragen over het geloof in de tijd van het internet. Graag enkele uittreksels uit een interview met hem. (3/3)

Kunnen we de sacramenten vieren op het internet?

Antonio Spadaro sj: Op dit punt is de Kerk stellig. Een sacrament, welk ook, vereist een fysieke, aanraakbare en concrete christelijke gemeenschap van vlees en bloed. Dus: geen sacramenten op het internet. 
Dit sluit natuurlijk een zekere vorm van deelname niet uit. Bijvoorbeeld, het bijwonen van een viering van de wereldjongerendagen op het internet is op zich een werkelijkheid. Ik kan hierbij aansluiten door gebed, juist door de mogelijkheid van het internet om ruimte en tijd op te heffen. Net als de allereerste christenen bijeen kwamen in dezelfde ruimte, zo zijn miljoenen gelovigen verzameld rond de opvolger van Petrus. 
Maar de virtuele ervaring kan niet in de plaats komen van de werkelijke aanwezigheid van Christus in de eucharistie en dit geldt ook voor de andere sacramenten.

Reacties

Guy zei…
De mentale functies blijven virtueel bij afwezigheid van een religieus milieu waarin onze voorouders hun afdruk hebben achtergelaten en bestaande uit een groep mensen die het religieus gevoel reeds in zich hebben.(A. Carrel. L'Homme cet inconnu, Hfdstk IV, deel IX, §§1-2)
Anoniem zei…
er kan wel een goede samenwerking zijn , denk aan zieken, die langs de kerktelefoon een kerkelijke viering kunnen bijwonen , en dan komt een vrijwilliger langs met de ziekencommunie...zo laten we mensen niet in de kou staan , maar blijven we ze opnemen in onze vierende gemeenschap, met gebed . zo leven we langs internet met elkaar mee...Mariette
Anoniem zei…
Ja, dankzij vrijwilligers (en vrienden) kunnen vele zieken geholpen worden. "Waar twee of drie mensen in mijn naam vergaderen..."; zo zijn ze, als volwaardig complement van het internet, fysisch verbonden met de Heer en onze vierende gemeenschap.
embharland zei…
Het kan lang duren voor een zieke contact heeft met een priester.Contact via internet kan moeizaam verlopen zelfs misverstand (engels)..het valt niet mee dit van 2 kantten te overbruggen want je vertrouwt een priester en liegen is er niet bij. Wat voor een zin heeft zo een.contact?. Toch de ander respecteren en Gods zegen toewensen en vragen.

Meest gelezen

Homo-zegen: heeft paus Franciscus zich vergist? Enkele bedenkingen van Nikolaas Sintobin sj

Ignatius van Loyola legt uit hoe je, met een té drukke agenda, toch je rust kan bewaren

Hoe paus Franciscus reageert op zijn eigen, spontane woede - Homilie van Nikolaas Sintobin sj voor de derde zondag van de 40-dagentijd

Rik Torfs over jezuïetenhumor: het verschil tussen Kardinaal Müller en Nikolaas Sintobin sj

Over geluk dat niemand je kan afpakken - Het getuigenis van Etty Hillesum

Het verschil tussen geestelijke vreugde en het “je lekker voelen”

Wat doet de Paus daar toch met die opgestoken vinger? - Heerlijke videobeelden

Hoe handelen als je slecht nieuws krijgt: het voorbeeld van Ignatius van Loyola - Ignatiaans leiderschap (7/10)

Bidden met de Bijbel - een nieuw boek van Nikolaas Sintobin sj