Een jezuïet legt, vanuit eigen ervaring, uit waarom het IS zo'n aantrekkingskracht uitoefent op jonge moslims


In Ignis publiceerde Johan Verschueren sj onlangs een overweging "Moslims tussen hamer en aambeeld". Op confronterende wijze probeert hij te verklaren hoe het komt dat IS zo'n aantrekkingskracht uitoefent op jonge moslims. Hieronder alvast een uittreksel.

“… Ik herken die wervende kracht omdat ik ooit zelf voor de keuze werd geplaatst om te gaan vechten in een gewelddadige terreurorganisatie tegen het onrecht waar arme bevolkingsgroepen onder gebukt gingen. Ik was 29 jaar en woonde en werkte in een door geweld verscheurd land, Peru. Een lid van de genoemde organisatie liep incognito stage op mijn werk, en had me gespot als iemand met rechtzinnige idealen en een hart voor armen. Ik geraakte met hem bevriend, tot de aap uit de mouw kwam en de maskers vielen: ik werd uitgenodigd om lid te worden en de wapens op te nemen.

Wat hield me tegen? Allicht was ik al iets te oud en te wijs, en ik voelde dat het evangelie en het geweld niet konden samengaan. Maar ik geef toe, het was verleidelijk, de vriendschap was warm en de idealen groot in een context van frustratie en onrecht. Een zelfde wervende verleiding proeven velen nu België. En dat kan niet anders want met 300 gedetecteerde Syriëstrijders (vooral uit Brussel en Vlaanderen) spannen we proportioneel de trieste kroon in Europa. …”


Reacties

Meest gelezen

Over een onbeduidend nonnetje dat het leven van miljoenen mensen veranderde - homilie van Nikolaas Sintobin sj voor deze zondag

Hoe de duivel het liefst tewerk gaat

Kan je van Jezus houden? Homilie van Nikolaas Sintobin sj voor deze zondag

Hoe kan ik Gods plan voor mij op het spoor komen?

Moet je dom zijn om te geloven? - Homilie van Nikolaas Sintobin sj voor de komende zondag