De kracht van vrijblijvendheid: internetpastoraat (2/6)In de metro op weg naar huis, staand, met de smartphone in de hand. In een keer alle e-mails gelezen want ik loop achter. Geen ideale plek om te overwegen en te bidden. Toch onverwacht diep geraakt. Niet door de specifieke teksten maar door even met God bezig te zijn: 2/6


Deze terugblik on the spot kreeg ik onlangs doorgemaild vanwege een deelneemster aan een van onze digitale retraites. Hij illustreert alvast twee maatschappelijke tendenzen die verklaren waarom internetpastoraat in onze huidige cultuur een must is geworden. 

(1) De Bijbel staat weliswaar bij nogal wat mensen in de huisbibliotheek. Hij wordt er maar zelden uitgehaald. De smartphone of de laptop, daarentegen worden doorlopend geopend. 

(2) Komt daarbij dat jonge en minder jonge mensen, om allerhande redenenen, terughoudend zijn geworden om zich voor langere tijd te engageren. Een retraite in een abdij, het klinkt best aantrekkelijk. De drempel om het ook daadwerkelijk te doen is echter hoog. En die kerkdienst, die vindt altijd plaats op een uur dat mij ongelegen uitkomt …  

In de digitale omgeving ben je je eigen baas en bepaal je zelf of, waar, wanneer en hoelang je surft. Heerlijk vrijblijvend. Een nadeel? De internetpastor die ik ben beschouwt dit eerder als een voordeel. Het feit dat ruim 9.000 mensen deelnamen aan “Eindeloos geduldige liefde”, de 40-dagenretraite 2016 van www.ignatiaansbidden.org lijkt deze intuïtie te bevestigen.

Nikolaas Sintobin sj

Reacties

Meest gelezen

Hoe een capucino het verschil kan maken als je van de ene dag op de andere invalide wordt: het getuigenis van Jurjen

Bestaat atheïsme echt? Het antwoord van Lode Van Hecke, abt van Orval

Begeleiding genieten: een dubbelgeschenk (1/4)

Het sterfbed als leessleutel voor de ontmoeting met Jezus - homilie van Nikolaas Sintobin sj