Wat je pas snapt eenmaal de vijftig voorbij ...


Anthony de Mello sj (1931 – 1987) was een  Indisch jezuïet en psychotherapeut. Hij had veel aandacht voor de dialoog tussen de ignatiaanse spiritualiteit en de Indische wijsheidstraditie. De Mello is bekend om zijn korte verhaaltjes.

De wijze leek totaal onverschillig te staan tegenover wat anderen van hem dachten. Toen de leerlingen hem vroegen hoe hij deze staat van innerlijke vrijheid bereikt had, lachte hij en zei: “Tot mijn twintigste kon het me niets schelen wat anderen van mij dachten. Na mijn twintigste maakte ik mij vreselijk druk over wat ze van mij dachten. En weer later, ik was de vijftig toen gepasseerd, realiseerde ik me dat zij nauwelijks over mij dachten.”
Anthony de Mello sj

Reacties

Anoniem zei…
Een mooi gegeven dat wijsheid en onafhankelijk zijn van gedachte mag groeien of is het dan een bepaald soort van innerlijke stilte? Toch kan er altijd nog iets 'geboren' worden lijkt me om mee te groeien met het hedendaagse, of is dat een aanpassen aan? Een bepaald soort wederkerigheid blijft van belang omdat je anders 'leegloopt' of te wel vereenzaamt

Meest gelezen

Bestaat atheïsme echt? Het antwoord van Lode Van Hecke, abt van Orval

Het sterfbed als leessleutel voor de ontmoeting met Jezus - homilie van Nikolaas Sintobin sj

Als Maria zegt: Ik wou dat ik dood was