Hoe paus Franciscus zwakke plekken blootlegt bij katholieken én protestanten


Jean-Claude Hollerich sj is de aartsbisschop van Luxemburg en  kardinaal. Onderstaande commentaar hoorde ik uit zijn mond tijdens een vergadering.

 

De aartsbisschop had het over de spanningen binnen de wereldkerk aangaande de kerkpolitiek van paus Franciscus. Neen, uiteindelijk gaat het hier niet over een tegenstelling tussen conservatief en progressief, zei Hollerich. Wel over wrijvingen tussen christenen die denken vanuit een systeem en christenen die zichzelf, zoals Franciscus, zien als mensen van de weg, mensen onderweg en dus, per definitie, in beweging.

 

Ik moest meteen denken aan Gaudete et exsultate, de apostolische exhortatie van de paus uit 2018. Daarin waarschuwt Franciscus onder meer voor de valstrik van de gnose, het herleiden van het christelijk geloof tot een gesofisticeerd kennissysteem. Als je gaat rommelen aan zo’n intellectuele constructie dan dreigt de interne logica ervan in het gedrang te komen en kan het systeem in mekaar storten.

 

Katholieken zijn niet de enigen die hiermee geconfronteerd worden. Ook christenen uit de reformatie kunnen in een analoog bedje ziek zijn. Zo moet ik denken aan sommige protestanten die sterk houden aan een letterlijke interpretatie van het scheppingsverhaal. Eigenlijk weten ze vaak dat dit geen steek houdt. Tegelijk vrezen ze dat als ze aan dat ene “geloofspunt” raken, de hele constructie wel eens onderuit zou kunnen gaan.

 

Reacties

Carla zei…
Kijken in je eigen binnenkamer heeft zin en het goede voorbeeld heeft waarde.

lode zei…
Gewoon geloven in een liefdevolle God is zo eenvoudig als geloven in je eigen ouders die er al lang niet meer zijn op deze wereldreis.
Lode.
Guy zei…
Geloven met hart en verstand;alhoewel,de traditie (hier het verhaal)heeft de verdienste te bestaan.
Met het verstand alleen doet men niets met hetgeen men weet; met het hart alleen,hoe braaf men ook is, verspreid men een vals content en verwijdert men zichzelf en de anderen van God. Beiden zijn nodig.
(N.B. bij de ETF en ETS komt het woord "(met) verstand" voor de eerste, in hun motto en voor de tweede,in het lijstje met de principen van hun onderwijs.)

Elizabeth HARLAND-HAZEBROEK zei…
De Paus beantwoordt vragen welwillend maar duidelijk.Het eindigt als Jezus: maar jij en ik zijn ook zondaars. Klaar ben je.
Toch zou je ze achter het behang plakken! Rustig aan.

Meest gelezen

Homo-zegen: heeft paus Franciscus zich vergist? Enkele bedenkingen van Nikolaas Sintobin sj

Ignatius van Loyola legt uit hoe je, met een té drukke agenda, toch je rust kan bewaren

Hoe paus Franciscus reageert op zijn eigen, spontane woede - Homilie van Nikolaas Sintobin sj voor de derde zondag van de 40-dagentijd

Rik Torfs over jezuïetenhumor: het verschil tussen Kardinaal Müller en Nikolaas Sintobin sj

Over geluk dat niemand je kan afpakken - Het getuigenis van Etty Hillesum

Het verschil tussen geestelijke vreugde en het “je lekker voelen”

Wat doet de Paus daar toch met die opgestoken vinger? - Heerlijke videobeelden

Hoe handelen als je slecht nieuws krijgt: het voorbeeld van Ignatius van Loyola - Ignatiaans leiderschap (7/10)

Bidden met de Bijbel - een nieuw boek van Nikolaas Sintobin sj