Waarom je niet zomaar kan beslissen om dankbaar te zijn - dankbaarheid 4/11Voor het tijdschrift Liefke schreef ik een overweging over dankbaarheid. Hier kan je ze lezen in 11 stukjes – 4/11

Een ander aspect van dankbaarheid is wat ingewikkelder. 

Aan de ene kant is dankbaarheid iets wat je kan leren. Dankbaar zijn heeft te maken met aandacht. Het is een gevoeligheid die je tot op zekere hoogte kan ontwikkelen en verfijnen. Niet voor niets besteden ouders vaak veel energie om hun kinderen te leren dankbaar te zijn. 

Tegelijk is dankbaarheid iets wat je ontsnapt. Je kan niet zomaar beslissen om dankbaar te zijn. Dankbaarheid is iets wat je overkomt. Het welt in je op. Vaak is dankbaarheid iets wat je gegeven wordt, zoals veel goede dingen in het leven. Soms tot je eigen verwondering.

Nikolaas Sintobin sj

Reacties

Anoniem zei…
Dakbaarheid overkomt je , bv als vrouw bij het krijgen van een kind dat jij zoiets moois op de wereld mag zetten.
Anoniem zei…
Sorry dankbaarheid.
e.harland-hazebroek zei…
Het kan heel klein zijn, een paar woorden, een kleine attentie; een kind dat even wat komt vertellen zomaar.
anoniem zei…
Bij mij betekent dankbaarheid ook dat iets wat eerst onoverkomelijk leek, plots door overgave in gebed met de rozenkrans tot Maria en Jezus een positieve wending krijgt, waardoor alle zorgen die ik eerst had als sneeuw voor de zon verdwenen zijn. Iets dat ik zelf niet kon oplossen, en Jezus kan dat dan!
Lieve zei…
Niet alles vanzelfsprekend vinden,elke dag met nieuwsgierigheid en verwondering naar het gewone leven kijken roept dankbaarheid op. Het kan een levenshouding worden die vreugde brengt. Lieve
Anoniem zei…
Er is altijd een reden om dankbaar te zijn.

Meest gelezen

Is het mogelijk dat je man je gelukkig maakt?

Franciscus verschilt veel van Trump. Dat is maar goed ook.

Is het verkeerd te bidden om te mogen sterven?

Onderscheiding voor beginners: over welke "geesten" heeft men het? (1/3)