Nieuwe serie over dankbaarheid: leren omgaan met complimenten (1/11) - Nikolaas Sintobin sjVoor het tijdschrift Liefke schreef ik een overweging over dankbaarheid. Hier kan je ze lezen in 11 stukjes – 1/11
  
Ik herinner het me haarfijn, ook al is het lang geleden. Ik snapte het niet. Een compliment krijgen vond ik heel leuk. Toch zat ik ermee verlegen. Ik wist niet hoe te reageren. Ik dacht namelijk dat het verwaand was om op een compliment in te gaan. Zoiets als “Goed van jou, jij hebt tenminste gezien hoe goed ik hier of daar wel in ben.” Vaak deed ik dan maar alsof mijn neus bloedde en reageerde niet op het compliment dat ik nochtans maar al te goed gehoord had. Die reactie liet elke keer opnieuw een onaangename nasmaak bij mij na. Het maakte me onrustig.

Intussen ben ik heel wat jaren ouder en heb ik een andere manier ontdekt om hiermee om te gaan. Het krijgen van een complimentje doet me nog steeds plezier. Het maakt me echter niet langer verlegen. In plaats van te zwijgen ga ik nu de gever van dat compliment meteen uitdrukkelijk danken. Die houding van dankbaarheid maakt de werking van het compliment enkel maar sterker. Bovendien is de nasmaak van deze wijze van omgaan met complimenten nu positief.

Nikolaas Sintobin sj


Reacties

Ik geloof het nooit zo erg; krijg zo een moederdag gevoel: zo van: ja het waren er 3 voor € 2.-.
Sommigen strooien er mee, stoppen het in je brievenbus.
Dankbaar voor wat kinderen doen of zeggen, dat gaat er beter in: altijd raak.
Anoniem zei…
hmm geld uitgegeven naar de winkel gelopen kaartje beschreven en toe ook nog in je brievenbus gedaan.
best ondankbare reactie volgens mij , wat leuk lijkt me volgende keer beter voor u.
Anoniem zei…
Meestal zal het wel goed bedoeld zijn.

Meest gelezen

Is het mogelijk dat je man je gelukkig maakt?

Franciscus verschilt veel van Trump. Dat is maar goed ook.

Is het verkeerd te bidden om te mogen sterven?

Onderscheiding voor beginners: over welke "geesten" heeft men het? (1/3)