Hoe het komt dat dankbaarheid je opent op de ander - dankbaarheid 2/11Voor het tijdschrift Liefke schreef ik een overweging over dankbaarheid. Hier kan je ze lezen in 11 stukjes – 2/11
  
Ik denk dat iedereen het ermee eens is dat dankbaarheid iets positief is. Het is een gevoel dat deugd doet. Dankbaarheid maakt blij. Het doet goed als je dankbaar bent. Dankbaarheid is niet alleen teken van geluk. Het is ook bron van geluk.

Ook duidelijk lijkt me dat je normaliter niet jezelf dankbaar bent. Je bent een ander dankbaar, iets of iemand, buiten je eigen persoontje: een mens, een situatie, een gebeurtenis, God, enzovoort. Zo kan je iemand dankbaar zijn omdat die je geholpen heeft. Je kan je huisdier dankbaar zijn omdat het je zoveel vriendschap geeft. Dankbaarheid kan je ook voelen omdat je gezond of muzikaal bent. Omdat het tijdens je vakantie zo’n mooi weer was. Of nog, omdat je heelhuids uit een verkeersongeluk bent gekomen.

Nikolaas Sintobin sj

Reacties

e.harland-hazebroek zei…
Dankbaarheid is prettig, maar groen is niet rood: krijg je met het tegendeel te maken, dan pomp je een lekke fietsband op.
De tekst was niet zichtbaar, het ging net zo goed, vandaar deze heidense reactie, nou meer realiteit.
Accepteren dat je tegen een muur aanloopt gaat alleen met de hulp van God.
Anoniem zei…
Er zijn zoveel dingen om dankbaar te zijn gezonheid als je dit gegeven is , een gezellig koor wat begaan is met zijn leden , kinderen , kleinkinderen , vakantie te veel om op te noemen. Als je het maar ziet.
Anoniem zei…
Sorry gezondheid.
René zei…
In deze tijd gaat mijn grootste dankbaarheid uit naar de mensen achter "In alle dingen" en de bijbehorende links zoals "Gewijde Ruimte" en "Bidden Onderweg"

Meest gelezen

Is het mogelijk dat je man je gelukkig maakt?

Franciscus verschilt veel van Trump. Dat is maar goed ook.

Is het verkeerd te bidden om te mogen sterven?

Onderscheiding voor beginners: over welke "geesten" heeft men het? (1/3)