Over een vorm van gebed die aantrekt én afstoot


In een bijdrage in Ignis, het webmagazine van de jezuïeten, denkt Guido Dierickx sj na over zin of onzin van het smeekgebed. Hieronder vind je een uittreksel. De volledige tekst vind je hier.
… Nee, wij moeten met volharding bidden omdat zo de kwaliteit van ons gebed zal veranderen en zal verbeteren. Het ware gebed bestaat immers niet in het afsmeken van bepaalde gunsten, zelfs niet in het danken voor bepaalde gunsten. Het ware bidden is verblijven in Gods aanwezigheid. Is de huivering en de aantrekkingskracht ervaren van de goddelijke majesteit. Is God loven en danken voor het leven waaraan Hij groei en bloei geeft.

Als wij zo bidden, als wij zo volhardend met Hem in voeling blijven, zullen we ervaren we dat we reeds alles gekregen hebben wat de moeite van het bidden waard was. Dan ervaren wij dat niet wij bidden, maar God in ons. Bidden is meer antwoorden dan vragen, is Zijn uitnodiging ervaren en erop ingaan. Kunnen bidden is de eerste gunst die wij van God verkrijgen en de enige die wij echt nodig hebben.


Guido Dierickx sj

Reacties

Anoniem zei…
Bidden; een goddelijke gloed, de verbinding met het leven laat mij zijn binnen de stilte en de onrust van wat zich meldt.
mieke zei…
Wie kan oordelen of het bidden "het ware" is? God is groter dan ons hart, ook groter dan dat van wie daarover een oordeel meent te mogen/moeten vellen. Als ik op mijn fietstochten mensen in de kerk kaarsjes zie aansteken denk ik altijd aan een tekst uit een lied van Oosterhuis: "Gij die het sprakeloze bidden hoort..." En ik bid om Gods genade voor hen. Ik vind het een zeer zinvolle manier om mij met hen te verbinden, onbekenden in ongekende nood. Ik laat het mij nog niet zo vlug afpakken. Zelfs niet door een geleerde jezuïet.
in deze zijn de contemplatieve oefeningen van Jalicz sj een grote stap in die richting ...
Anoniem zei…
Ik denk niet dat geoordeeld wordt over gebed in de tekst.
Het kan zo lijken.
Ik denk dat vooral gezegd wordt dat gebed een eerlijk verbonden zijn met en verwijlen is in God.Als van daaruit gesmeekt of gevraagd wordt dan is dit gebed en ja enkel God zal ons naderen tot hem beantwoorden in functie van hoe Hij ons als Enige en Ene totaal kent.
Mieke zei…
Als je een vorm van bidden "niet de ware noemt" vel je een oordeel. Voor veel mensen in diepe ellende is smeken nog het enige wat nog kan: de profundis at te clamo. Voor "verwijlen in God" is er dan heel vaak geen ruimte. Ik ben ervan overtuigd dat God het liefdevol aanhoort. Overigens kan je, bijvoorbeeld aan een moeder die smeekt om de genezing van haar kind niet zeggen dat "Als wij zo bidden, als wij zo volhardend met Hem in voeling blijven, zullen we ervaren we dat we reeds alles gekregen hebben wat de moeite van het bidden waard was." Ik citeer uit de volledige tekst. Het kan dus niet zo, in zijn algemeenheid, gesteld worden.

Meest gelezen

Waarom een jezuïet naar de hemel gaat en een dominicaan naar het vagevuur

Een vreemd mannetje waar iets heel bijzonders van uitgaat - feest van de gedaanteverandering:

Luister naar audioboek van Nikolaas Sintobin sj over ignatiaanse spiritualiteit

Vier de heilige Ignatius met een lied