Handleiding om je te oefenen in dankbaarheid - 6/11

Voor het tijdschrift Liefke schreef ik een overweging over dankbaarheid. Hier kan je ze lezen in 11 stukjes – 6/11
  
Dankbaarheid is een deugddoend gevoel dat je niet zomaar op bevel kan oproepen. Toch heeft het, ook, te maken met aandacht: aandacht voor wie of wat gedurende een gewone dag in je ziel vreugde, rust, vertrouwen, blijheid, verbondenheid, openheid, gedrevenheid, enzovoort teweegbrengt. Soms sterk. Meestal subtiel en nauwelijks merkbaar. Die aandacht is iets wat je kan oefenen. Gewoon je eens of tweemaal per dag de vraag stellen: waar heb ik de voorbije uren iets ervaren van die deugddoende gevoelens. Oefening baart kunst. Ook inzake innerlijke gevoeligheid en dus vermogen tot dankbaarheid.

Het is zinvol om bij zo’n aandachtsonderzoek niet zozeer te focussen op feiten dan wel op gevoelens. Eerst dus de positieve gevoelens zelf opzoeken, en pas in een tweede beweging die gaan linken aan de feiten die ze hebben veroorzaakt. Dan kan je ontdekken dat er in je leven gebeurtenissen of ervaringen die voor jou bron van dankbaarheid zijn, soms zonder dat je dit echt besefte.

Ga je je, in je aandachtsonderzoek, daarentegen meteen toespitsten op feiten, dan is de kans groot dat je vooral gaat vissen in de vijver van reeds vertrouwde ervaringen. Maar misschien is er wel reden tot dankbaarheid waar je dit helemaal niet in de gaten had. Zo kan je er bijvoorbeeld achter komen dat contact met de natuur je diepe rust geeft, terwijl je daar nooit echt had bij stil gestaan. Mogelijks kan je daar dan uit besluiten dat je hier best meer tijd voor vrijmaakt. Zo kan aandacht voor dankbaarheid een wegwijzer zijn naar een meer vervullend leven.

Nikolaas Sintobin sj


-->

Reacties

e.harland-hazebroek zei…
Wat mooi, ik wil het vandaag en nog eens overlezen.
Jezus ik wil vaker denken aan uw aanwezigheid.
Anoniem zei…
Heel dankbaar voor de priester die onze kinderen heeft getrouwd en onze kleinkinderen gedoopt heeft en hen peter was. vannachr is hij overleden, moge hij rusten in vrede
Anoniem zei…
En voor het charisma van de priesters. Normaal gezien zou men dat niet kunnen uitstralen.

Meest gelezen

Het meest noodzakelijk én het makkelijkst om te vermijden voor de christen

Blijf doorgaan als je door een hel gaat - 10 ignatiaanse tips over omgaan met depressie 8/10