Hoe kan ik me bevrijden van mijn woede?Hoe kan ik me bevrijden van mijn woede? Over het algemeen neem ik deze mee in gebed. De klachten komen vanzelf, dus dan kan ik ze net zo goed integreren in mijn gebed. Ik merk dat het me helpt om woede met dankbaarheid in evenwicht te brengen. Aan het einde van het jaar waarin ik elke dag iets weggaf, besloot ik om dagelijks bewust iets te noteren waarvoor ik dankbaar was en om dit tijdens mijn ochtendgebed te doen. Ik noem dit mijn “dankbaarheidsoffensief.”
Dit is een goede ervaring geweest voor mij. Zodra ik begin te tobben over wat slecht gaat in onze samenleving, denk ik eraan dat ik in tenminste elektriciteit en stromend water heb, of dat we eindelijk gekozen hebben welke auto te kopen en dat we er het geld voor hadden, of dat mijn rugpijn en verkoudheid verdwenen zijn waardoor ik kon genieten van een dansweekend, of dat er een lichte bries is vandaag, of…  Als ik boos ben op iemand dan neem ik dit mee naar de biecht en verplicht ik mezelf om te denken aan een goede eigenschap van die persoon en hem of haar dan mee te nemen in mijn gebed. 
Dit kan betekenen dat er veel herhaling is. Ik blijf mezelf eraan herinneren: stop met muggenziften, laat het los en vervang het door dankbaarheid. Herinner je de vuistregel: vergeef anderen. Het zal je opbeuren.
Susan V. Vogt

Reacties

Bert Waning zei…
Er zitten in je blog veel "dooddoeners" alsof je niet mag klagen of boos/ woedend mag zijn wanneer je "meer" hebt dan anderen. Dit zou beteken dat je vrolijk moet fluiten wanneer de elektriciteit uitvalt en al je diepvries producten liggen te verpieteren omdat elders in de wereld mensen geen elektriciteit hebben.
Wat mij betreft gaat het er niet om dat je niet boos mag zijn. Wel over hoe je van die boosheid af kan geraken. Boosheid is namelijk een vorm van pijn. Geen mens die er beter van wordt.
Linda Heymans-de Souza zei…
Dank u wel. Dit geeft mij kracht.
We moeten blijven vergeven. Is dat de betekenis van het verhaal uit de bijbel waar iemand je slaat op je wang in het gezicht en je dan gewoon je laat slaan aan de andere wang van het gezicht?
Heel mooi verwoord.
Anoniem zei…
Prima stukje over woede, op deze manier breng je het in balans zowel voor jezelf als voor de ander. Iedereen heeft positive kanten en de irritates hoeven geen macht te krijgen want dan krijg je een opeenstapeling en dat is niet gezond.­čśë

Meest gelezen

Waarom een jezuïet naar de hemel gaat en een dominicaan naar het vagevuur

Een vreemd mannetje waar iets heel bijzonders van uitgaat - feest van de gedaanteverandering:

Luister naar audioboek van Nikolaas Sintobin sj over ignatiaanse spiritualiteit

Vier de heilige Ignatius met een lied