Hoe kan ik me bevrijden van mijn woede?



Hoe kan ik me bevrijden van mijn woede? Over het algemeen neem ik deze mee in gebed. De klachten komen vanzelf, dus dan kan ik ze net zo goed integreren in mijn gebed. Ik merk dat het me helpt om woede met dankbaarheid in evenwicht te brengen. Aan het einde van een wel heel moeilijk jaar, besloot ik om dagelijks bewust iets te noteren waarvoor ik dankbaar was en om dit tijdens mijn ochtendgebed te doen. Ik noem dit mijn “dankbaarheidsoffensief.”
Dit is een goede ervaring geweest voor mij. Zodra ik begin te tobben over wat slecht gaat in onze samenleving, denk ik eraan dat ik in tenminste elektriciteit en stromend water heb, of dat we eindelijk gekozen hebben welke auto te kopen en dat we er het geld voor hadden, of dat mijn rugpijn en verkoudheid verdwenen zijn waardoor ik kon genieten van een dansweekend, of dat er een lichte bries is vandaag, of…  Als ik boos ben op iemand dan neem ik dit mee naar de biecht en verplicht ik mezelf om te denken aan een goede eigenschap van die persoon en hem of haar dan mee te nemen in mijn gebed. 
Dit kan betekenen dat er veel herhaling is. Ik blijf mezelf eraan herinneren: stop met muggenziften, laat het los en vervang het door dankbaarheid. Herinner je de vuistregel: vergeef anderen. Het zal je opbeuren.
Susan V. Vogt

Reacties

Anoniem zei…
Mooi en herkenbaar!
m aj zei…
mooie reminderwoorden ...
dankjewel !
Ilse zei…
👏👏👏👏👏krachtige, moedige….VOORBEELDIGE aanpak en oplossing🙏🤗👌

Meest gelezen

Ignatius van Loyola legt uit hoe je, met een té drukke agenda, toch je rust kan bewaren

Homo-zegen: heeft paus Franciscus zich vergist? Enkele bedenkingen van Nikolaas Sintobin sj

Hoe paus Franciscus reageert op zijn eigen, spontane woede - Homilie van Nikolaas Sintobin sj voor de derde zondag van de 40-dagentijd

Rik Torfs over jezuïetenhumor: het verschil tussen Kardinaal Müller en Nikolaas Sintobin sj

Over geluk dat niemand je kan afpakken - Het getuigenis van Etty Hillesum

Wat doet de Paus daar toch met die opgestoken vinger? - Heerlijke videobeelden

Het verschil tussen geestelijke vreugde en het “je lekker voelen”

Hoe handelen als je slecht nieuws krijgt: het voorbeeld van Ignatius van Loyola - Ignatiaans leiderschap (7/10)