Waarom liefde zo confronterend is (2/7)


Voor de glossy Liefke schreef ik een overweging over liefde. In deze serie bied ik enkele uittreksels aan. (2/7)

Ieder mens verlangt naar liefde. Naar graag gezien worden en zelf graag zien. Uit ervaring weten we dat je nooit helemaal afzwaait op de leerschool van de liefde. Verliefdheid komt en gaat. Daar kan je niet zoveel aan doen. Maar liefde is een werkwoord en dat blijft zo een leven lang. Dit geldt voor de exclusieve liefdesrelatie tussen twee mensen. Maar ook voor de ouderliefde of de vriendschapsliefde. Dat werken is in het bijzonder nodig om twee redenen.

Liefde raakt aan de kwetsbare intimiteit van de mens. Omdat ze zo diep gaat, kan ze helemaal vervullen. Daardoor echter maakt liefde ook dat je uiteindelijk naakt komt te staan voor de ander. Het kan daarom niet anders dan dat liefde je confronteert met de armoede van je eigen onmacht en met die van de geliefde. Je wil alles geven en krijgen. Liefde verlangt oneindig veel en helemaal onvoorwaardelijk. Telkens weer moet je echter vaststellen dat dat niet lukt, tenzij heel af en toe en even.  Dat kan hard schuren. Liefde gaat gepaard met pijn. Meestal ongewild en meer dan ons lief is.

Nikolaas Sintobin sj

Reacties

Truus van Dam zei…
Liefdee duurd een leven lang. Het is de fundatie van het leven. Zonder liefde is er ook geen leven.
Anoniem zei…
Ieder is met de vele radartjes in zich. Versmelten, op elkaar in spelen, stroevigheden, time out en zo gaat het als maar door met de emoties en vergezichten. Heel de mens - jezelve. God is nabij.
e.harland-hazebroek zei…
Niets aan toe te voegen: daarom verlang ik soms/of vaker naar De Liefde = God, geen angst meer de liefde te verliezen op welke manier dan ook.

Meest gelezen

Het meest noodzakelijk én het makkelijkst om te vermijden voor de christen

Blijf doorgaan als je door een hel gaat - 10 ignatiaanse tips over omgaan met depressie 8/10