Hoe het komt dat echte liefde zo veerkrachtig is


Voor de glossy Liefke schreef ik een overweging over liefde. In deze serie bied ik enkele uittreksels aan. (4/7)
  
De geliefde zal nooit helemaal zijn zoals je hoopt of je alles kunnen geven wat je verlangt, zoals en wanneer je het verlangt. Dat hoeft ook niet. Immers, liefde leert om los te laten, ook wat je soms niet wil of kan loslaten. Om je te laten raken, ook waar je niet geraakt wil worden. Om te aanvaarden dat de ander je uiteindelijk ontsnapt en dat dit maar goed is ook. Naarmate je, met vallen en opstaan, leert om je geliefde zichzelf te laten zijn, zal je ontdekken dat de beminde je meer, anders en vaak mooier kan geven dat je zelf had kunnen denken.

De veerkracht van de liefde is zo groot dat zij het mogelijk maakt om met nieuwe energie steeds opnieuw te beginnen. Soms tegen beter weten in. Geven en ontvangen. Keer op keer nieuwe lagen en dimensies ontdekken. Bij de ander, bij je zelf en bij elkaar. Meestal onopvallend en gewoon. Toch mooi en uniek, want opgemerkt door liefde.

Hoe belangrijk je eigen inspanningen ook zijn, uiteindelijk is liefde niet iets wat je zelf maakt. Je ontvangt de liefde. Liefde wordt je gegeven, vaak onverwacht.  Gelukkig maar. Tegelijk ook best lastig. Want dit betekent dat je liefde niet naar je hand kan zetten of programmeren. Liefde is niet logisch of voorspelbaar.

Nikolaas Sintobin sj

Reacties

Anoniem zei…
Een mooie benadering, helend voor het zelf beeld. " als ik de liefde had " dan kreeg ieder het van harte en dat probeer je dan omdat de liefde me lief is.
Truus van Dam zei…
Liefde is geven en nemen en loslaten. Elkaar accepteren zoals iemand is , anders is oa een huwelijk niet vot te houden. Laat elkaar vrij ieder heeft zijn eigen intresse die ligt soms heel ver uit elkaar. Onvoorwaardelijke liefde is voor kinderen en kleinkinderen.En oa honden geven ons onvoorwaardelijke liefde tot de dood.En God geeft ons ook die Liefde.
e.harland-hazebroek zei…
De Liefde van en naar God is niet te omschrijven. Van ouders naar kinderen en omgekeerd evenmin. Hoe de liefde ontgaat naar een op elkaar zijn afgestemd, ook niet. Het het mooiste wat je overkomt als je er open voor staat; vaak onderkennen we het niet voldoende.
Anoniem zei…
ontgaat = ontstaat
e.harland-hazebroek zei…
De Liefde van en naar God is niet te omschrijven. Van ouders naar kinderen en omgekeerd evenmin. Hoe de liefde ontstaat naar een op elkaar zijn afgestemd, ook niet. Het mooiste wat je overkomt als je er open voor staat; vaak onderkennen we het niet voldoende.

Meest gelezen

Zelf je vrijheid ophoesten

Pinksternoveen: de vruchten van de Geest: dag 1 - liefde

Hemelvaart, wat is dat eigenlijk? - Homilie van Nikolaas Sintobin sj

Leren van een ondeugende grootvader en zijn kleinzoontje - dag 2 pinksternoveen