Communie in digitale vieringen: probleem voor God of voor de mensen?


Het voorbije voorjaar ging ik voor in tal van gestreamde eucharistievieringen: een boeiende maar ook confronterende ervaring.

In het bijzonder bij de (geestelijke) communie had ik allerhande vragen. Voor Ignis, ons webmagazine, schreef ik er een kort essai over. Je kan het hier lezen.

Reacties

Truus van Dam zei…
Ik kan me wel voorstellen dat u de Geestelijke Communie moeilijk vond. Ook wij hebben steeds op de tv gekeken zondags . En ik mis wel de Communie misschien als een van de weinige. Wij zijn op leeftijd , maar ik kom wel in de kerk als de Pater er is waar ik vrijwilligers werk bij heb gedaan. Dat is de enige keer, anders jammer genoeg de TV, durf niet zo goed door de covid, en in een kerk is niet genoeg ventilatie.
e.harland-hazebroek zei…
Dat u er nu pas problemen mee heeft verwondert mij. Hoeveel zieken of gehandicapten zitten er niet voor de buis. Ze verlangen naar een mooie dienst. Als dat kon werd de communie thuis gebracht...ja als het kon. Èn nu kan het even helemaal niet.
Dat Jezus toch wel bij je komt is kennelijk niet zo duidelijk.
Merkwaardig.
Wij willen graag een teken zien, als dat niet kan houdt ons geloof niet op.
Patrick De Baets zei…
Zeer zinvol artikel. Dank je wel ervoor. In onze parochie ‘De goede Herder’ te Gent (cfr www.gentwest.be) blijven wij livestreamen. Om een dienst te bewijzen aan zij die nog niet durven terugkomen en aan zij die gewoonweg niet meer kunnen komen naar de kerk. Regelmatig ontvangen we zeer dankbare reacties (zelfs van een Vlaming die in Amerika woont) over het volhouden van de livestream. Een stimulans om het vol te houden als een inderdaad hedendaagse dienst aan medechristenen, en niet wakker te liggen van theologisch-negatieve reacties over de livestream van eucharistievieringen.

Meest gelezen

George Coyne sj, astronoom: waarom God niet alwetend is en toch wel (1/3)

De moed om te aanvaarden dat men aanvaard is - Piet van Breemen sj op zijn best

Waarom lijken geloof en wetenschap onverenigbaar? Jezuïet-astrofysicus George Coyne sj antwoordt (2/3)

Heilig Hart van Jezus, waarover gaat dat eigenlijk over? - Vlog van Nikolaas Sintobin sj

Zou God een marsmannetje kunnen zijn? Antwoord van jezuïet astrofysicus George Coyne sj (3/3)

Zomerwens en enkele leestips van Nikolaas Sintobin sj

Een paplepelkatholiek ontdekt hoe je kan bidden met de Bijbel - Waarom zou je bidden met de Bijbel? (1/6) Een serie van Nikolaas Sintobin sj

Wat een klein kind Augustinus leerde over God - Homilie van Nikolaas Sintobin sj voor het feest van de Triniteit

Hoe kan je van bijbelgebed een leerschool in verlangen maken? - (3/6) Een serie van Nikolaas Sintobin sj