Geloof in de toekomst - 10 ignatiaanse tips over omgaan met depressie 6/10


10 ignatiaanse tips over omgaan met depressie 6/10

6.         Geloof in de toekomst – de depressie zal niet eeuwig duren. Hoop en perspectief hebben is belangrijk om moeilijke tijden door te komen. 

Het ignatiaanse idee van “onthechting” of “innerlijke vrijheid” is hier nuttig om je los te maken van bepaalde zaken, niet te perfectionistisch te zijn of niet gefixeerd te zijn op gelukzalige gevoelens – voorwaarden om goed te kunnen leven en te functioneren. 

Maar dit moet je oefenen, omdat de wereld ons een geïdealiseerd beeld presenteert, terwijl de realiteit veel gewoner is en vol ups en downs zit. 

Het langere perspectief kiezen betekent de schoonheid in kleine dingen te zien, niet de slaaf te zijn van innerlijke gevoelens en een gevoel voor humor te hebben met betrekking tot je moeilijkheden.

Brendan McManus sjReacties

Truus van Dam zei…
Klinkt allemaal heel mooi. Maar als je echt een depressie hebt is alles zwart, en helpt alleen de dokter en medicijnen.
Anoniem zei…
Ik ben al ongeveer tien jaar depressief dus is het moeilijk om hoop te hebben en vooruit te kijken, want ik weet niet of het nog overgaat. Ik zie wel kleine dingen die op zich mooi zijn, maar genieten ervan kan ik niet.
e.harland-hazebroek zei…
Elke keer als iets tegen zit of iemand is onaardig..ze zitten ergens mee en reageren dat op je af, leer je te accepteren en wat pijn doet slik je in.
Ook nog eens in zak en as gaan zitten...nee däar heb je jezelf mee.
Slikken en verder gaan.
Anoniem zei…
Een klinische depressie is nog het ergste niet. Er is ook de manier en de zelfvernietiging. De ziekte neemt alles, je job, je geloof, je vrouw, en de toekomst is een onvermijdelijke neergang, het wordt alleen maar slechter en uiteindelijk ga je dood.

Meest gelezen

Het meest noodzakelijk én het makkelijkst om te vermijden voor de christen

Blijf doorgaan als je door een hel gaat - 10 ignatiaanse tips over omgaan met depressie 8/10