Doe niet aan "vergeestelijken" - 10 ignatiaanse tips over omgaan met depressie 7/10


10 ignatiaanse tips over omgaan met depressie 7/10

7.         Doe niet aan “vergeestelijken”, d.w.z. je verbeelden dat God je een depressie stuurt als straf of om te lijden. 

Depressie is een vaak voorkomende menselijke ervaring waar veel mensen doorheen gaan. Er zijn bepaalde dingen die je kunt doen om jezelf te helpen en dat moet je ook zeker niet nalaten. 

Er zijn ook bepaalde dingen die je aan God moet overgeven en dit is echt gebed, waarbij je je bezig houdt met de realiteit van je situatie en deze niet ontloopt. Sommige van de oudtestamentische psalmen zijn hier echt nuttig omdat ze diep menselijke situaties uitdrukken: “Uit de diepte roep ik tot U”, “In uw handen leg ik mijn geest”, “Waarom hebt U mij verlaten?” 

Let op het evenwicht tussen wat je doet en waar je God om vraagt. Het gaat niet uitsluitend over jou of uitsluitend over God. Er is eerder sprake van een echte relatie en een gedeelde verantwoordelijkheid.

Brendan McManus sj

Reacties

Anoniem zei…
Hoe komt het dat ik meer moeite heb met opgewekt zijn, van binnen. Is mijn vertrouwen aan het kelderen. Ik vind het helemaal niet prettig. Het beste iets doen. Pak ik de dingen verkeerd aan of komt het door nieuws of anderen die dan weer wel van zich laten horen en dan niet. Soms allemaal tegelijk. Ik probeer het aan God over te laten, maar dat gaat niet van harte. Ik baal er van!Misschien beter er niet teveel bij stil te staan.
Anoniem zei…
De psalmen zijn voor mij altijd een grote steun geweest en zijn het nog. In hen vind ik mezelf terug omdat ik in moeilijke dagen tot God kan roepen. Mijn Godsbeeld is de laatste jaren erg veranderd. Het is niet meer de God die rekenschap vraagt maar de Liefde met wie ik mag meegaan.
Carla zei…
Troost voor de zoekende , de Heer is nabij,
PUID zei…
Aan Anoniem, er is ook een spreuk die zegt : Helpe u zelf, zo helpe u God. Daarmee wil ik zeggen dat als u u depressief voelt of zijt, dat u ook psychologsiche of psychiatrische hulp moet zoeken.

Meest gelezen

Het meest noodzakelijk én het makkelijkst om te vermijden voor de christen

Blijf doorgaan als je door een hel gaat - 10 ignatiaanse tips over omgaan met depressie 8/10