Theresia van AvilaTheresia van Avila, de grote Theresia, leefde in de 16de eeuw. Vrouwen hadden het toen niet onder de markt. Niet in de ruimere samenleving. Niet in de Kerk. Van hen werd niet verwacht dat ze konden of zouden nadenken. Laat staan dat ze leermeester voor anderen zouden zijn.

Als je even naar de palmares kijkt van Theresia dan blijkt die meer dan gevuld. Ze heeft de Karmel, een van de grote religieuze tradities in de Kerk, grondig hervormd. Reeds tijdens haar leven werd ze erkend als vooraanstaande geestelijke leidsvrouw en schrijfster. Later werd zij officieel uitgeroepen tot kerklerares. Ze werd meerdere malen aangeklaagd voor de inquisitie. Telkens werd ze vrijgesproken.

Theresia heeft zeker geen makkelijk leven gehad. Maar, hoezeer de Kerk toen – en nu – kind was van haar tijd, het is een feit dat ze de verdienste van deze merkwaardige vrouw heeft weten te onderkennen.

Op de Kerk kan en mag kritiek gegeven worden. Maar het is mogelijks nog belangrijker te zien dat zij ten gronde voldoende open is geweest om het waaien van de Geest te kunnen onderscheiden.

Niet altijd en soms (te) laat. Maar toch wel vaak.

Reacties

Meest gelezen

Over een onbeduidend nonnetje dat het leven van miljoenen mensen veranderde - homilie van Nikolaas Sintobin sj voor deze zondag

Hoe de duivel het liefst tewerk gaat

Kan je van Jezus houden? Homilie van Nikolaas Sintobin sj voor deze zondag

Hoe kan ik Gods plan voor mij op het spoor komen?