Twee jezuïeten vermoord in Moskou


Otto Messmer sj


Victor Betancourt sj



Op zaterdag 25 oktober is pater Victor Betancourt sj, uit Ecuador, die werkte in het Sint Thomas filosofisch, theologisch en historisch instituut vermoord in het jezuïetenhuis waar hij woonde. Twee dagen later, bij zijn terugkomst van een buitenlandse reis, werd pater Otto Messmer sj, overste van de Russische regio, eveneens vermoord op dezelfde plaats. Gearlarmeerd door het feit dat hij reeds verschillende dagen niets meer had gehoord van beide medebroeders, ging een jezuïet uit een andere gemeenschap poolshoogte nemen. Hij vond de beide dode lichamen, en contacteerde meteen de politie.

Uit het politieonderzoek zal moeten blijken wat de oorzaak is van deze gewelddadige overlijdens.

Otto Messmer sj, zoon van een heel katholieke familie van Duitse afkomst en een Russisch staatsburger, werd geboren op 14 juli 1961 in Karaganda, Kazakhstan. Hij trad binnen in de Sociëteit van Jezus op 1 september 1982 in Vilnius. Op 29 mei 1988 werd hij priester gewijd in Riga. Hij legde zijn laatste geloften af in Novosibirsk op 7 oktober 2001 en werd benoemd op 29 mei 1988 tot overste van de Onafhankelijke Regio van Rusland van de Sociëteit van Jezus. Hij heeft twee broers die jezuïet zijn: Mgr Nikolaus, bisschop van de stad Bishkek in Kyrgistan en Hiëronymus, van de Duitse provincie.

Victor Betancourt sj werd geboren op 7 juli 1966 in Guayaquil, in Ecuador. Hij werd jezuïet op 14 september 1984 in Quito en werd priester gewijd in dezelfde stad op 31 juli 1997. Hij kreeg zijn vorming in Argentinië, Ecuador, Duitsland en Italië. In 2004 verdedigde hij zijn doctoraal proefschrift in theologie in Rome. Sinds 2001 was hij verantwoordelijk voor de kandidaten voor de Sociëteit van Jezus en doceerde hij theologie aan het Sint Thomasinstituut.

Pater Generaal, Adolfo Nicolás sj, heeft een oproep gedaan tot al de jezuïeten om hun medebroeders van de Russische regio bij te staan en te steunen, en om hun solidariteit te betuigen in deze moeilijke momenten. Hij heeft zijn medeleven betuigd aan de families van de overledenen en heeft de Kerk bedankt voor de condoleanties die zij betuigd heeft van zodra het nieuws van deze tragedie bekend gemaakt werd.

Pater Nicolás riep de hele Sociëteit op om te bidden dat onze medebroeders eeuwige rust mogen vinden en opdat alle vormen van geweld een einde zouden kennen.

R.I.P.

Reacties

Anoniem zei…
Moge hun zielen gebundeld zijn in de bundel van het eeuwige licht.
Unknown zei…
Dit is weeral 7 jaar geleden. O mijn Jezus, vergeef ons onze zonden, behoed ons voor het vuur van de hel, breng alle zielen naar de hemel, vooral diegenen die Uw barmhartigheid het meeste nodig hebben.
Goede Jezus echt bedankt omdat Jij echt houdt van personen en kerken die echt geloven dat Jij gestorven bent om ons te bevrijden van onze zonden en verrezen bent om ons te binden aan Jouw liefde voor altijd in de hemel.
Laat mij vooral bidden voor de bekering van de zondaars en de groei van Jezus in alles en allen.

Meest gelezen

Homo-zegen: heeft paus Franciscus zich vergist? Enkele bedenkingen van Nikolaas Sintobin sj

Ignatius van Loyola legt uit hoe je, met een té drukke agenda, toch je rust kan bewaren

Hoe paus Franciscus reageert op zijn eigen, spontane woede - Homilie van Nikolaas Sintobin sj voor de derde zondag van de 40-dagentijd

Rik Torfs over jezuïetenhumor: het verschil tussen Kardinaal Müller en Nikolaas Sintobin sj

Over geluk dat niemand je kan afpakken - Het getuigenis van Etty Hillesum

Het verschil tussen geestelijke vreugde en het “je lekker voelen”

Wat doet de Paus daar toch met die opgestoken vinger? - Heerlijke videobeelden

Hoe handelen als je slecht nieuws krijgt: het voorbeeld van Ignatius van Loyola - Ignatiaans leiderschap (7/10)

Bidden met de Bijbel - een nieuw boek van Nikolaas Sintobin sj