300


Mijn werkkamer bevindt zich op nauwelijks enkele meters van de kerktoren van Drongen. In die toren zijn er sinds enige tijd twee nieuwe bewoners. Ik heb ze nog maar enkele malen in levende lijve gezien. Ze laten wel dagelijks van zich horen: een schriel en droog geluid. Slechtvalken zijn geen nachtegalen.

Ze behoren tot de grootste valken. Ze kunnen meer dan 300 km per uur snel vliegen en vangen hun prooi in volle vlucht. Te oordelen naar de “stoffelijke resten” voornamelijk duiven.

Op het paadje naar onze voordeur vinden we bijna dagelijks ribbenkastjes, poten of koppen. En een overvloed aan pluimen. Wat me telkens opvalt is hoe die valken hun prooi tot op het bot afkluiven. Er gaat geen grammetje eetbare materie verloren. Verspilling staat niet op het menu van deze roofvogel die jaarlijks honderden schadelijke duiven opruimt.

In de jaren 60 werd de slechtvalk met uitsterven bedreigd. Nu is hij volop aan het terugkomen in onze contreien. Dit te weten, en ook nog te kunnen horen en zien, maakt me gewoon vreugdevol.

Wilt u een slechtvalk live zien broeden? Dat kan via deze webcam!

Reacties

Meest gelezen

Zelf je vrijheid ophoesten

Pinksternoveen: de vruchten van de Geest: dag 1 - liefde

Hemelvaart, wat is dat eigenlijk? - Homilie van Nikolaas Sintobin sj

Leren van een ondeugende grootvader en zijn kleinzoontje - dag 2 pinksternoveen