keuze



Het is intussen duidelijk geworden dat communiceren niet de eerste prioriteit is van Paus Benedictus. Of preciezer, communicatie zoals die thans begrepen wordt in de massamedia: oneliners, fotogenieke houdingen, visuele verleidingstechnieken, zeggen wat mensen willen horen …

Is dit een kwestie van onvermogen, van onwetendheid … of is het tot op zekere hoogte een bewuste keuze?

Benedictus weet dat hij in een traditie staat van meer dan 2000 jaar. Hij weet dat de complexiteit en de subtiliteit van de christelijke boodschap zich niet laten vatten in zinnetjes van 5 woorden. Hij weet dat de meeste media niet op zoek zijn naar “de waarheid”. Wel naar wat de kijk- of leescijfers meteen doet omhooggaan.

Mogelijks weigert hij bewust toe te geven aan de korte-termijn-logica van de wetten van de hedendaagse communicatie. Mogelijks geeft hij er bewust de voorkeur aan om in zijn glasheldere en intellectueel en spiritueel uitzonderlijk sterke homilieën en toespraken het Woord van God en de katholieke traditie te verkondigen in de diepte. Vanuit het geloof dat de volkswijsheid “Al gaat de leugen nog zo snel de waarheid achterhaalt hem wel” of beter nog “De waarheid zal u bevrijden” (Joh 8, 32) net iets betrouwbaarder zijn dan de “wetten” van onze zo vluchtige communicatiemedia.

Het is politiek totaal oncorrect. So what. Niets is zo vluchtig en kwetsbaar als een imago. Toegegeven, op korte termijn kan het helpen. Toegegeven, ook zonder toe te geven aan de bijna vanzelfsprekende hang naar oppervlakkigheid, zou het Vaticaan meer aandacht kunnen besteden aan communicatiestrategie.

Maar wat mij soms overkomt als een onverstoorbaar verlangen om de boodschap van het Evangelie en van de traditie van de Kerk te verkondigen, ook al strijkt het in tegen de baard, heeft iets profetisch. Of het nu gaat over verzoening, seksualiteit of nog iets anders.

Een interessante reflectie hieromtrent uit de pen van Isabelle de Gaulmyn vindt u hier.

Intussen is het merkwaardig vast te stellen dat door zijn recente uitspraken over de aidsbestrijding het taboe van het alleenzaligmakende van het veralgemeende condoomgebruik doorbroken lijkt te zijn. En enkele dagen geleden heeft de Franse minister van binnenlandse zaken Michèle Alliot-Marie in een boodschap aan de Katholieke Kerk nalv Pasen haar steun betuigd aan de Paus.

Reacties

Meest gelezen

Het echte schandaal van het christendom - Bernard Sesboüé sj

Advent, een vreemde en wellicht confronterende uitnodiging - Een nieuwe serie van Nikolaas Sintobin sj (1/4)

Wat als het bidden echt "niet leuk" is?

Durf jij de Advent aan in jouw leven? - Aangrijpend en bevragend advents-videootje

Ook een haan kan overdrijven - wel heel bijzondere video

Wat Herman Van Rompuy ontdekte in mijn nieuwste boek: "Op het kompas van de vreugde"

"Zie, Ik begin iets nieuws" - Geef anderen de kans om deel te nemen aan onze adventsretraite