StilteGeestelijke Oefeningen doe je in stilte en met zo weinig mogelijk afleiding. Ignatius suggereert wel bepaalde lectuur. Heiligenlevens of hun equivalent maken hier deel van uit. Deze dagen wordt hier in “Manrèse” tijdens de middagmaaltijd een biografie voorgelezen van Takashi Nagai (+ 1951). Nagai was een Japanse legerarts. Hij wordt de Japanse Ghandi genoemd. Van Shintoïstische oorsprong, is hij in Nagasaki katholiek geworden. Hij was het christendom op het spoor gekomen door de lectuur van “Les pensées” van Pascal.

Als student was hij in Nagasaki bewust op zoek gegaan naar een katholieke familie om daar een kamer te huren en zo het christendom beter te leren kennen. Hij kwam terecht in een familie die rechtstreeks afstamde van de Japanners die in de 17de eeuw door de jezuïeten bekeerd waren tot het christendom. Het aanvankelijke succes van die missie (rond de 400.000 Japanse christenen) werd gevolgd door een uitzonderlijk harde en systematische vervolging. Meer dan 250 jaar lang hebben christenen hun geloof in het grootste geheim verder beleefd en doorgegeven.

Ik ben net het boek “Stilte” aan het lezen van Shusaku Endo. In deze roman beschrijft Endo, een Japanse katholiek, vanuit het gezichtspunt van de Japanse gelovigen, die vervolging uit de 17de eeuw. Hoofdpersonnage is Sebastian Rodrigo sj, een Portugese jezuïet die ook gevangen genomen en gemarteld wordt. Het is adembenemend. Martin Scorsese is overigens onlangs begonnen met het verfilmen van dit boek.

Mogelijks kan die komende film ertoe bijdragen dat de grote stilte in de media aangaande de sterk toenemende vervolging van christenen doorbroken wordt. In het bijzonder in heel wat moslimlanden, en niet in het minst in Turkije.

Reacties

Anoniem zei…
Het boek Stilte is inderdaad adembenemend. Ik kijk ernaar uit hoe deze diepgelovige volharding van mensen in beelden wordt vertaald.
Het boek is een aanrader, je wordt er stil van.
Anoniem zei…
Is het boek Stilte nog verkrijgbaar als aanrader?
Via internet kan ik niets vinden. helaas......
Nikolaas zei…
In openbare bibliotheken moet het zeker te vinden zijn.

Een andere mogelijkheid is over te schakelen naar Engels of Frans ...

Meest gelezen

Zelf je vrijheid ophoesten

Pinksternoveen: de vruchten van de Geest: dag 1 - liefde

Hemelvaart, wat is dat eigenlijk? - Homilie van Nikolaas Sintobin sj

Leren van een ondeugende grootvader en zijn kleinzoontje - dag 2 pinksternoveen