Inigo


In ons huis in Brugge wonen jezuïeten. Uiteraard. Je kan er enkele dagen op retraite gaan. Niet ongebruikelijk voor een jezuïetenhuis. Maar in “Inigo” heb je ook een heel andere categorie bewoners.

Gemiddeld verblijven er in Inigo 3 mannen in opvang, voor enkele weken of maanden. Ex-gevangenen, jongeren die thuis niet meer welkom zijn, mensen die werk en gezin verloren zijn … Ze krijgen er een kamertje, zitten samen met de gemeenschap aan tafel, sommigen nemen deel aan de gebedsmomenten. Enkele duidelijke afspraken en discrete persoonlijke begeleiding helpen om terug evenwicht en wat zelfvertrouwen te vinden en zich voor te bereiden op zelfstandig leven.

Het vraagt een grote en voortdurende inspanning van de gemeenschap. Alles staat achter slot en grendel. Aan de muren zie je nogal wat sporen van kadertjes die “verdwenen” zijn. Elke morgen moet het ontbijt klaar staan vanaf 6 u …

Deze prijs betalen de medebroeders van ons huis in Brugge graag en al vele jaren om aan “opvang” van deze gekwetste mensen te kunnen doen. Hiermee staan ze in een lange traditie. Reeds vóór de stichting van de Sociëteit had Ignatius grote aandacht voor structurele “eerstelijnshulp” voor de armsten.

Niet vreemd voor een groep religieuzen die zich “Gezelschap van Jezus” noemt.

Reacties

Meest gelezen

Homo-zegen: heeft paus Franciscus zich vergist? Enkele bedenkingen van Nikolaas Sintobin sj

Nikolaas Sintobin: "Ik weet niet of God bestaat"

Ignatius van Loyola legt uit hoe je, met een té drukke agenda, toch je rust kan bewaren

Hoe paus Franciscus reageert op zijn eigen, spontane woede - Homilie van Nikolaas Sintobin sj voor de derde zondag van de 40-dagentijd

Over geluk dat niemand je kan afpakken - Het getuigenis van Etty Hillesum

Rik Torfs over jezuïetenhumor: het verschil tussen Kardinaal Müller en Nikolaas Sintobin sj

Het verschil tussen geestelijke vreugde en het “je lekker voelen”

Hoe handelen als je slecht nieuws krijgt: het voorbeeld van Ignatius van Loyola - Ignatiaans leiderschap (7/10)

Omgaan met (soms misselijk makende) zwakheden van aan jou toevertrouwde mensen - Ignatiaans leiderschap (5/10)