Zegen


Op 18 mei laatstleden, naar aanleiding van de werelddag voor de communicatie, gaf Federico Lombardi sj een conferentie in Allan Hall (GB), met als titel: “Gezegend zij het net?” – Een Romeins perspectief op de problemen aangaande de nieuwe communicatie

F. Lombardi sj is het hoofd van de persdienst van het Vaticaan. Hij is tevens directeur van Radio Vaticaan en van de Vaticaanse televisie (CTV).

Hieronder vindt u enkele uittreksels van deze boeiende voordracht waarin Lombardi zowel communicatietechnische als theologische beschouwingen ten beste geeft in zijn analyse van de uitdagingen waarvoor het internet de Kerk plaatst.

Ik ben er van overtuigd dat met de kwestie van de relaties tussen christenen en moslims op een meer open, ernstige en meer diepgaande wijze omgegaan is ná Regensburg dan ervoor; dat de luidruchtige reactie op de verklaringen van bisschop Williamson het mogelijk hebben gemaakt, niet enkel om de echte standpunten van de Paus en van de Kerk aangaande de Holocaust ruimer bekend te maken en beter te doen begrijpen; maar ook dat ze er toe bijgedragen heeft om de relatie en de dialoog tussen katholieken en joden te versterken; dat er echt hoop is dat het terug aangaan van het gesprek met de volgelingen van aartsbisschop Lefebvre zou kunnen leiden tot een grondiger en meer evenwichtige lectuur van Vaticanum II in de richting van een hermeneutiek van vernieuwing in continuïteit met de Traditie van de Kerk; dat het debat over de condooms leidt tot meer begrip en bewustzijn van wat een efficiënte HIV/AIDS-preventie is in Afrika en elders.

¨¨

Het is fout te denken dat we het debat moeten uit de weg gaan. We moeten er steeds naar streven om het debat zo te voeren dat het leidt naar een beter begrip van het standpunt van de Kerk, en we mogen nooit de moed verliezen.

¨¨
We mogen onszelf geen rad voor de ogen draaien door te denken dat een perfecte communicatiestrategie het ooit mogelijk zou maken om elke boodschap die de Kerk aan te bieden heeft op zo’n manier te communiceren dat elke tegenspraak en conflict zou kunnen worden vermeden. Laten we het maar duidelijk stellen. Mochten we in die richting punten scoren, dan zou dit een slecht teken zijn. Het zou eerder een teken zijn van dubbelzinnigheid en compromis, meer dan van authentieke communicatie.

Ik ben ervan overtuigd dat we met de huidige Paus en zijn voorganger – en ongetwijfeld geldt dit ook voor hun voorgangers, al zal ik enkel spreken over Benedictus en Johannes Paulus II omdat ik die beter ken – altijd eminente getuigen hebben gehad van de moed om de waarheid te spreken, om zichzelf te zijn, zonder de slaaf te worden van het verlangen om bevestigd te worden, wat een van de grootste idolen is van de moderne wereld en van de eigentijdse communicatie.
Het is belangrijk om te beseffen dat veel van wat de Kerk zegt – en dat wij zouden moeten zeggen indien we haar trouw zouden zijn – tegen de haren instrijkt. We moeten hopen dat dit het geval is. Niet omdat we ouderwets zouden zijn of afgesneden van de tijd waarin we leven. Maar wel omdat het Evangelie van Christus zelf vaak tegen de haren instrijkt.

Klik hier voor de volledige tekst van deze voordracht.

Reacties

Meest gelezen

Het echte schandaal van het christendom - Bernard Sesboüé sj

Advent, een vreemde en wellicht confronterende uitnodiging - Een nieuwe serie van Nikolaas Sintobin sj (1/4)

Wat als het bidden echt "niet leuk" is?

Durf jij de Advent aan in jouw leven? - Aangrijpend en bevragend advents-videootje

Ook een haan kan overdrijven - wel heel bijzondere video

Wat Herman Van Rompuy ontdekte in mijn nieuwste boek: "Op het kompas van de vreugde"

"Zie, Ik begin iets nieuws" - Geef anderen de kans om deel te nemen aan onze adventsretraite