Brug


Hier een stukje uit de homilie die de Paus gisteren uitsprak in Nazareth, vlak bij de plaats waar Jezus volgens de overlevering ei zo na in een afgrond werd geduwd.

De spanningen waarnaar de Paus verwijst betreffen een reuzengrote moskee die moslims wilden bouwen net tegenover de basiliek van de aankondiging in Nazareth. Uiteindelijk trok de Israëlische overheid de toestemming in. In Israël staan systematisch een of meerdere moskeeën naast kerken.

Een oude naam voor de paus is « pontifex », bruggenbouwer, van God naar de mens, en omgekeerd. Op zijn reis naar Israël heeft Benedictus indrukwekkend gebouwd aan bruggen, zowel naar moslims als naar joden.

Goede vrienden, in het openingsgebed van de mis van vandaag hebben we de Vader gevraagd « ons te helpen om te leven naar het voorbeeld van de Heilige Familie, één in respect en liefde ».

Laten wij opnieuw ons engagement bevestigen om zuurdesem te zijn van respect en liefde in de wereld rondom ons. Net zoals het geval was voor talrijke generaties van pelgrims, herinnert deze Berg van de Afgrond ons eraan dat de boodschap van onze Heer in zijn tijd een bron was van tegenspraak en conflict met zijn toehoorders.

Het is spijtig, en de wereld weet het, dat Nazareth in de voorbije jaren spanningen heeft gekend die de verhoudingen tussen christen- en de moslimgemeenschappen hebben geschaad. Ik roep de mensen van goede wil in beide gemeenschappen op om de schade te herstellen die gemaakt is, en om in trouw aan ons gemeenschappelijk geloof in een God, de Vader van de mensenfamilie, er werk van te maken om bruggen te bouwen en om de weg te vinden die leidt naar een vredevol samenleven.

Laat elkeen de vernietigende kracht van haat en vooroordelen verwerpen, want zij doden de ziel van de mens om vervolgens ook hun lichamen te doden.

Reacties

Meest gelezen

Homo-zegen: heeft paus Franciscus zich vergist? Enkele bedenkingen van Nikolaas Sintobin sj

Nikolaas Sintobin: "Ik weet niet of God bestaat"

Ignatius van Loyola legt uit hoe je, met een té drukke agenda, toch je rust kan bewaren

Hoe paus Franciscus reageert op zijn eigen, spontane woede - Homilie van Nikolaas Sintobin sj voor de derde zondag van de 40-dagentijd

Over geluk dat niemand je kan afpakken - Het getuigenis van Etty Hillesum

Rik Torfs over jezuïetenhumor: het verschil tussen Kardinaal Müller en Nikolaas Sintobin sj

Het verschil tussen geestelijke vreugde en het “je lekker voelen”

Hoe handelen als je slecht nieuws krijgt: het voorbeeld van Ignatius van Loyola - Ignatiaans leiderschap (7/10)

Omgaan met (soms misselijk makende) zwakheden van aan jou toevertrouwde mensen - Ignatiaans leiderschap (5/10)