Nieuw?


De jaarlijkse sessie van de webmasters zit er weer op. Heel wat input en nieuwe ideeën meegekregen uit heel Europa. Boeiend ook om de jongere generatie van medebroeders te leren kennen; diegenen die opgegroeid zijn met het web.

Jérôme is een jonge jezuïet-broeder uit de Zuid-Belgische provincie. Voor hij intrad werkte hij als informaticus aan de beveiliging van financiële transacties. Hij is sinds kort webmaster voor onze zuiderburen. Binnenkort gaat hun splinternieuwe website online. Mogelijks gaan we in de nabije toekomst meer samenwerken.

Tvrtko (ja, zo wordt zijn voornaam geschreven én uitgesproken …) is de Croatische medebroeder-webmaster. Hij bereidt zich voor op zijn komende wijdingen en zal vervolgens speciale studies communicatie aanvatten. Tegelijkertijd zal hij zich verder vormen in ignatiaanse spiritualiteit en geestelijke begeleiding. Hij legde me op aanstekelijke wijze uit hoe hij “Sacred Space” van de Ierse medebroeders (dagelijkse ignatiaanse meditatie via internet) sinds 4 jaar in het Croatisch ter beschikking stelt.

Met Pierre, de kersverse directeur van ons bezinningscentrum in Malta, had ik dan weer een babbel over welke nieuwe “producten” inzake ignatiaanse vorming er de laatste tijd op de “markt” gekomen zijn en hoe je je daarin als jezuïet kan vormen. Ik kon hem een aantal concrete hints geven, uit Vlaanderen en Frankrijk.

De diversiteit in Europa is groot. Het is een rijkdom én een handicap. Het is inspirerend te zien welke een veelheid aan initiatieven er bestaat. De enorme verscheidenheid aan talen, culturele en kerklijke gevoeligheden maakt echter dat heel wat projecten en initiatieven niet zomaar kunnen worden overgenomen. Maar de vlottere communicatie en persoonlijke contacten maken dat onze Europese netwerking steeds tastbaarder wordt.

“Vrienden in de Heer”, noemde Ignatius dat. Neen, misschien is het toch niet zo nieuw. Wel sneller en meer. Uitdagend en bevragend. En, er zijn nu ook “vriendinnen in de Heer” bijgekomen!

Reacties

Elaine zei…
"En, er zijn nu ook “vriendinnen in de Heer” bijgekomen!"

Hey, not to forget: the "she-friends" in the Lord have been part of the founding members of this Eurogroup ;)
Karin zei…
Ik wist niet dat er sinds kort vrouwelijke Jezuieten zouden zijn?
Ik dacht dat men daar van in de beginjaren van de Societeit zo'n slechte ervaring mee heeft dat men deze piste definitief had afgesloten voor vrouwen!;)
Nikolaas zei…
De ervaring was inderdaad niet erg positief. Meer details daarover zijn te vinden op onze website.

Tot nader order blijft de SJ dan ook een exclusieve club voor heren. Maar het is wel zo dat we thans veel samenwerken met dames. Misschien ken je er zo wel enkele ... En op dat punt is de ervaring wél positief!

Meest gelezen

Wat verrijzenis kan betekenen in de dierenwereld en in jouw leven - Adembenemende video

Wat doet de Paus daar toch met die opgestoken vinger? - Heerlijke videobeelden

Waarom we stille zaterdag graag overslaan - de uitleg van Karl Rahner sj

Kan je vandaag nog in Jezus geloven zoals 2000 jaar geleden? - Homilie van Nikolaas Sintobin sj

Over wassen van een aidszieke en Witte Donderdag - homilie Nikolaas Sintobin sj

De verrijzenis van Jezus is geen toverpilletje - Homilie van Nikolaas Sintobin sj voor Pasen