Zelfgemaakt

In de blogosfeer kwam ik deze morgen een interessante analyse op het spoor van het negatieve imago van de Katholieke Kerk in het algemeen, en van Paus Benedictus in het bijzonder. Het gaat over een artikel vandaag gepubliceerd in “La Civilta Cattolica”, van onze Italiaanse medebroeders.

Giandomenico Mucci sj schrijft er dat wereldwijd de grote kranten bijna systematisch op een karikaturale wijze berichten over de persoon van de Paus en over zijn boodschap. Hij geeft ook een duiding.

“Katholieken in Italië en in Europa weten heel goed dat er een a priori vijandigheid bestaat tegen de leer van Kerk, in het bijzonder wat het domein van de ethiek aangaat.”

“Het tijdschrift schrijft dat de pers vaak kerkelijke uitspraken over de heiligheid van het leven van bevruchting tot natuurlijke dood en het verzet van de Kerk tegen de wettelijke erkenning van het homohuwelijk, in een negatief daglicht plaatst.

De reden voor deze vijandigheid, zo zegt het tijdschrift, is dat de mensen gekant zijn tegen godsdienst in het algemeen en tegen het Katholicisme in het bijzonder omdat het zichzelf beschouwt als de behoeder van de ene absolute waarheid.

Dogma, regels en moraal die niet zelfgemaakt zijn maken de Kerk en de Paus onuitstaanbaar voor mensen die meegaan met de seculiere wereld en met een onjuiste voorstelling van vrijheid, stelt het.”

“Maar de critici zijn niet in de meerderheid, zo staat er. Vele mensen bewonderen en prijzen de Paus en de Kerk om zijn opkomt voor “een nieuw humanisme”.


Voor een ruimere bespreking klik hier.

Reacties

Meest gelezen

Homo-zegen: heeft paus Franciscus zich vergist? Enkele bedenkingen van Nikolaas Sintobin sj

Nikolaas Sintobin: "Ik weet niet of God bestaat"

Ignatius van Loyola legt uit hoe je, met een té drukke agenda, toch je rust kan bewaren

Hoe paus Franciscus reageert op zijn eigen, spontane woede - Homilie van Nikolaas Sintobin sj voor de derde zondag van de 40-dagentijd

Over geluk dat niemand je kan afpakken - Het getuigenis van Etty Hillesum

Rik Torfs over jezuïetenhumor: het verschil tussen Kardinaal Müller en Nikolaas Sintobin sj

Het verschil tussen geestelijke vreugde en het “je lekker voelen”

Hoe handelen als je slecht nieuws krijgt: het voorbeeld van Ignatius van Loyola - Ignatiaans leiderschap (7/10)

Omgaan met (soms misselijk makende) zwakheden van aan jou toevertrouwde mensen - Ignatiaans leiderschap (5/10)