Generatiekloof


Ja de geneneratiekloof bestaat wel degelijk. En wel in beide richtingen; soms toch …

Tijdens een aperitief-gesprek vertelde een oudere dame me over de tijd dat ze «in kennis» was met haar man. «We waren heel braaf. En als we al eens iets stouter waren geweest, dan gingen we ‘s anderendaags biechten. Dat is nu gelukkig anders. Stel je voor, vroeger moest je eerst biechten vooraleer je mocht trouwen.»

Aan het gesprek nam ook een studente deel, een belijdende christen. Haar spontane, licht verongelijkte, reactie was dat zij vast van plan was om het sacrament van de verzoening te vragen vóór haar huwelijk.

Er komt een nieuwe generatie van christenen aan. Zij zijn niet beladen met moeizame herinneringen aan een verdwenen kerkcultuur. Met onbevangenheid en nieuwsgierigheid staan zij open voor de rijkdom van de katholieke christelijke traditie.

Toegegeven, die jongeren zijn minder dik gezaaid in de ontkerstende Lage Landen dan in onze buurlanden. Maar het zijn geen wereldvreemde wezens. Ze zijn de Kerk van morgen.

Reacties

Meest gelezen

Een verrassend TV-gesprek met Nikolaas Sintobin sj en Etienne Vermeersch over de verkiezing van paus Franciscus

Hoe paus Franciscus reageert op zijn eigen, spontane woede - Waarom ik paus Franciscus zo dankbaar ben

Ignatius van Loyola legt uit hoe je, met een té drukke agenda, toch je rust kan bewaren - citaat

De toespraak van 4 minuten die ervoor zorgde dat Bergoglio werd verkozen tot paus - Waarom ik paus Franciscus zo dankbaar ben

Een uitnodiging tot innerlijke vrijheid - Luisterend leiderschap in het voetspoor van Ignatius van Loyola - Serie van Nikolaas Sintobin sj (6/7)

Paus Franciscus over de enige zekerheid die hij heeft - Waarom ik paus Franciscus zo dankbaar ben - citaat

Wie is Jorge Maria Bergoglio: "Ik ben een gewiekste zondaar" - Waarom ik paus Franciscus zo dankbaar ben: citaat

Wat maakt vasten tot christelijk vasten? Nikolaas Sintobin sj legt het kort en bondig uit - video