"Boete doen": kan je daar vandaag nog iets mee?Wie Ignatius van Loyola zegt, zegt onderscheiding van de geesten. In deze serie bespreek ik uiteenlopende aspecten van deze ruggengraat van de ignatiaanse spiritualiteit. Meer in  het bijzonder over wat te doen als het je niet goed gaat. (4/13)

We stelden reeds dat we in tijden van droefheid vroegere keuzes best niet al te snel in vraag stellen. Maar er zijn wel degelijk veranderingen die we kunnen doorvoeren, “tegen de droefheid in”. Het eigene van droefheid is dat ze ons kan doen terugvallen op oppervlakkigheid en makkelijkheid. Je gaat een pintje meer drinken, je “eens goed amuseren” of lekker uit de bol gaan. Op zich niet erg, maar op termijn brengt het weinig aarde aan de dijk. Ignatius zal aanraden om in te gaan tégen die spontane reflex, en precies méér te doen van datgene wat we spontaan minder zouden gaan doen.

Ignatius noemt drie concrete werkpunten :

3.     “Royaler zijn in een gepaste wijze van boete doen”.

Boete doen is een uitdrukking die ons nogal moeilijk in de oren klinkt. Maar eigenlijk betekent het niet meer dan dat we onszelf wat helpen  om dichter te komen bij datgene waar het op aan komt in ons leven. Materiële welvaart, veel relaties of beter nog, goede vrienden, boeiende hobby’s … zijn allemaal goede dingen. Maar je kan er ook in verdrinken. Je kan er jezelf in verliezen. Vasten, ascese, soberheid, onthouding … zijn middelen waarnaar alle grote tradities verwijzen voor mensen die terug dichter willen komen bij de kern van hun leven. En misschien is die droefheid wel een signaal dat je precies van je kern verwijderd bent geraakt.

ð  Misschien zou het zinvol zijn er voor te kiezen om minstens één avond per week gewoon samen met je gezin door te brengen; zonder vrienden, concert of welke “interessante” activiteit dan ook.
ð  Misschien is het het overwegen waard om tijdens de volgende grote vakantie, ook eens een week gewoon thuis te zijn, om iets te herontdekken van een zekere eenvoud van leven;
ð  of misschien zal je er zelf voor kiezen om wat minder aandacht te besteden aan je uiterlijke verschijning of aan de inrichting van je huis; want is het echt wel nodig dat daar zoveel aandacht en energie naar toe gaan?
ð  ….

Reacties

Anoniem zei…
Hartelijk dank U voor onderwerp en wijze toelichting.
Voor mij is heel bruikbaar, om Uwe wijze benadering van onderwerp "boete doen" in mijn leven toepassen.
In manier van Uwe beschrijving is "boete doen" en stap in "innerlijke groei" een ontdekking, van mogelijkheden om liefdevoller met mijn naaste omgaan.
Van af nu is voor mij "boete doen" een fijne actie voeren.
Hartelijk dank nog eens.

Meest gelezen

Je vertelt het beter zélf!

Voorwaarde om volmaakt te worden