De heikele uitdaging van de liturgische vernieuwing


Boeiende en eerlijke video-reportage over de impact van het Vaticanum II op de evolutie van de liturgie, tot op vandaag.

Als kind en adolescent heb ik dit allemaal van dichtbij meegemaakt. Met ons gezin gingen we regelmatig in Nederland naar een heel hippe mis, zoals er te zien zijn in dit filmpje. Ik vond dat heel "plezant". Het heeft me toen zeker  geholpen om blijvend graag naar de eucharistie te gaan. Vandaag zou ik daar niet meteen meer voor te vinden zijn.

De slinger gaat over en weer. Dat heet inculturatie. An ungoing story.

Reacties

Anoniem zei…
de mooiste vieringen zijn voor mij toch de oecumenische vieringen , we zijn er zo goed in bij speciale gebeurtenissen , bij diepe rouw , voor mij mag het elke week een oecumenische dienst ...waarom blijft de kerk de communie weigeren aan gescheiden mensen , maar ook aan onze oecumenische broeders in Christus , dit kan ik echt niet meer begrijpen...met gebed , Mariette.
Anoniem zei…
Heel wijs en mooi gezegd: 'de slinger gaat op en neer'. Mij spreekt als jongere die 'hippe mis' van toen totaal niet aan, maar ik snap wel het verlangen van toen waar die vorm van vieren uit ontstaan is. Het gaat er niet om elkaar te veroordelen op dit soort punten, maar om oog en oor te hebben voor elkaars taal van verlangen, ook over generaties heen. De Geest waait steeds opnieuw, en dat is het enige waar we geen concessies aan mogen doen.

Meest gelezen

Homo-zegen: heeft paus Franciscus zich vergist? Enkele bedenkingen van Nikolaas Sintobin sj

Ignatius van Loyola legt uit hoe je, met een té drukke agenda, toch je rust kan bewaren

Hoe paus Franciscus reageert op zijn eigen, spontane woede - Homilie van Nikolaas Sintobin sj voor de derde zondag van de 40-dagentijd

Rik Torfs over jezuïetenhumor: het verschil tussen Kardinaal Müller en Nikolaas Sintobin sj

Over geluk dat niemand je kan afpakken - Het getuigenis van Etty Hillesum

Wat doet de Paus daar toch met die opgestoken vinger? - Heerlijke videobeelden

Het verschil tussen geestelijke vreugde en het “je lekker voelen”

Hoe handelen als je slecht nieuws krijgt: het voorbeeld van Ignatius van Loyola - Ignatiaans leiderschap (7/10)

Bidden met de Bijbel - een nieuw boek van Nikolaas Sintobin sj