Leve de creativiteit - Vijf dromen van Nikolaas Sintobin


Kerknet vroeg me deze zomer om mijn verlanglijstje voor de komende jaren. Hier heb je vijf dromen van mij, vertrekkend van een grap. (2/5)


Een franciscaan en een jezuïet waren goede vrienden. Beiden waren rokers en vonden het moeilijk om langere tijd te bidden zonder te roken. Ze besloten  dan ook hun overste toestemming te vragen om te roken tijdens het bidden.

Toen ze mekaar terug zagen was de franciscaan terneergeslagen. Ik heb aan mijn overste gevraagd of ik mocht roken terwijl ik bad en zijn antwoord was “neen”.

De jezuïet moest lachen. Ik heb gevraagd of ik mocht bidden terwijl ik rookte. En hij antwoordde “natuurlijk”.

Dit is mijn favoriete jezuïetengrap. Ik lees er van alles in dat me dierbaar is als jezuïet en, ruimer, als christen.


2.  Leve de creativiteit

We zijn al 2000 jaar bezig te doorgronden wie Jezus is en wat christelijk leven betekent. Volgens sommigen staan we nog maar aan het begin. 

Als we creatief durven zijn en met een onbevangen blik kijken naar onze cultuur dan ontdekken we steeds nieuwe wijzen en plaatsen hoe en waar het Evangelie ons naar onze wereld doet kijken. 

Pedro Arrupe sj, een voormalige algemene overste van de jezuïeten, noemde dit inculturatie.

Reacties

Anoniem zei…
De droom vsn velen is genieten en een goed leven hebben.Dat hoeft niet hinderlijk te zijn voor de ander en het hoeft ook niet dodelijke gevolgen te hebben voor jezelf. Ieder mens weet wat goed doet en schadelijk kan zijn. Weten wat de gevolgen zijn van je eigen handelen, daar gaat het om.De vraagstelling en het antwoord is aan de persoon gegeven voor zover het bewust zijn gaat . Creatief zijn kent dus ook nadelen. Lang leve de economie.
Truus van Dam zei…
De droom blijft een droom, er zijn zoveel cuturen hier, en zij hebben ook hun eigen godsdienst, was het maar waar dat mensen intregeren
Dat gaf meer vrede en respect voor ieder.Elk mens wil een goed leven en eten en genoeg geld om van te leven dat wil iedere cultuur.wij hebben hier veel culturen in de buurt , ik vind. dit ook een verreiking en ook fijn om iets van elkaars godsdienst aan de weet te komen , en alles gaat hier goed door dat we elkaar in elkaars waarde laten. Volgens mij is dat ook wel creatief.
Anoniem zei…
Altijd maar meer incarnatie.
e.harland-hazebroek zei…
Wat er nu gaande is lijkt niets nieuws in de geschiedenis. De mensen zien de vooruitgang ofwel als een bedreiging of een meesterlijke et van deze tijd.
De problemen rijzen boven de hoofden uit. Alleen de eenvoudige mens zegt: Het zal mijn tijd wel duren, het is en blijft toch om dezelfde waarden gaan.
Het is inderdaad de simpele waarheid.

Meest gelezen

Het meest noodzakelijk én het makkelijkst om te vermijden voor de christen

Blijf doorgaan als je door een hel gaat - 10 ignatiaanse tips over omgaan met depressie 8/10