Waar zoek je best om God te vinden? - Vijf dromen van Nikolaas Sintobin


Kerknet vroeg me deze zomer om mijn verlanglijstje voor de komende jaren. Hier heb je vijf dromen van mij, vertrekkend van een grap. (4/5)

Een franciscaan en een jezuïet waren goede vrienden. Beiden waren rokers en vonden het moeilijk om langere tijd te bidden zonder te roken. Ze besloten  dan ook hun overste toestemming te vragen om te roken tijdens het bidden.

Toen ze mekaar terug zagen was de franciscaan terneergeslagen. Ik heb aan mijn overste gevraagd of ik mocht roken terwijl ik bad en zijn antwoord was “neen”.

De jezuïet moest lachen. Ik heb gevraagd of ik mocht bidden terwijl ik rookte. En hij antwoordde “natuurlijk”.

Dit is mijn favoriete jezuïetengrap. Ik lees er van alles in dat me dierbaar is als jezuïet en, ruimer, als christen.

4. God in alle dingen

Natuurlijk kan je bidden tijdens het roken. Dat vermoed ik toch, ik ben namelijk zelf geen roker. Zelf kan ik God ook vinden in de natuur, in een goed gesprek of in kunst. Gods aanwezigheid is gelukkig niet enkel te ervaren op zondagmorgen of bij het bidden met de Bijbel. 

Gevoeliger worden voor God heeft veel te maken met oefening. En met het geloof dat God een scheppende God is, die nooit ophoudt zijn goedheid en zijn schoonheid aan te bieden. In alle dingen.

Reacties

René zei…
Een contemplatieve wandeling, alleen, in de natuur, in het bos, op de hei, door de bergen of over het strand; of lezend, alleen in een stille ruimte; een bezoek aan een museum, op een rustig moment, is voor mij dè activiteit voor deze ervaring.
Anoniem zei…
Beste Nicolaas ik brn het helemaal met je eens.
Anoniem zei…
God zit voor mij in alles. Ben dol op Zijn tederheid, Zijn rust, Zijn betrokkenheid die Hij toont. Een glimlach uit een nors gezicht, een kinderlach, tot het kleinste bloempje die jd tussen de kasseien vind. Heerlijk hoe Hij zich toont, nog intenser als je met je hart kijkt, dan zie je hoe goed Hij is ��. Love
Truus van Dam zei…
God is overal in de stilte , in de natuur , in mensen die je ontmoet en zeker kinderen die zijn nog onbevangen, en in dieren. Als je het maar ziet , er bij stilstaat. Zeker niet alleen op zondag in de kerk, Hij is dan wel aanwezig in de Eucharistie.

Meest gelezen

Het meest noodzakelijk én het makkelijkst om te vermijden voor de christen

Blijf doorgaan als je door een hel gaat - 10 ignatiaanse tips over omgaan met depressie 8/10