Hoe omgaan met een onuitstaanbare maar heilige zuster - op het feest van de heilige Theresia van Lisieux
Na Ignatius van Loyola is Theresia van Lisieux mijn favoriete heilige. Onderstaand citaat uit haar autobiografie vind ik heel bijzonder.

Er is een zuster in de communiteit die het talent bezit me in alles tegen te staan. …. en toch is het een heilige zuster … Ik wilde niet toegeven aan de natuurlijke antipathie die ik voor haar voelde en zei tegen mezelf dat de liefde voor de naaste niet uit woorden moet bestaan maar uit daden. Ik ben me er op toe gaan leggen voor deze zuster te doen wat ik gedaan zou hebben voor degene waar ik het meest van houd. Ieder keer als ik haar tegenkwam, bad ik voor haar tot de goede God en bood Hem al haar deugden en verdiensten aan. Ik voelde wel dat Jezus dat plezier deed. Er is geen enkele kunstenaar die niet graag lofuitingen over zijn werken hoort. Jezus, de Kunstenaar van de zielen, is gelukkig als men niet stil blijft staan bij uiterlijkheden, maar het innerlijke heiligdom binnengaat dat Hij als verblijf gekozen heeft, en daar de schoonheid van bewondert.

Ik vond dat het niet genoeg was veel te bidden voor de zuster die voor zoveel strijd in mij zorgde. Ik probeerde haar alle mogelijke diensten te bewijzen. Als ik ertoe bekoord werd haar onaardig te antwoorden, dan nam ik er genoegen mee haar mijn allerliefste glimlacht te geven en dan probeerde ik het gesprek een andere wending te geven. …

Wanneer ik niet in de recreatie was (ik bedoel tijdens de werktijd) had ik voor mijn werk wel eens met deze zuster te maken. Als mijn strijd te hevig werd, sloeg ik vaak als een deserteur op de vlucht. Ze wist absoluut niet wat ik echt voor haar voelde en heeft dus nooit kunnen vermoeden waarom ik zo tegen haar deed. Ze bleef ervan overtuigd dat haar karakter mij aangenaam was. Op een dag zei ze tijdens de recreatie met een blij gezicht het volgende: “Kun je me zeggen, zuster Thérèse van het Kind Jezus, wat je zo in mij aantrekt. Iedere keer als je naar me kijkt zie ik je glimlachen! Wat me in haar aantrok, was Jezus, die diep in haar ziel verborgen was. Jezus die het allerbitterste nog zoet maakt. Ik antwoordde haar dat ik glimlachte omdat ik blij was haar te zien (natuurlijk zei ik er niet bij dat ik dat in geestelijke zin bedoelde).

Reacties

Christiane zei…
Lief hebben tot het pijn doet. Dan wordt de Liefde steeds groter en de pijn kleiner.
Anoniem zei…
De zienswijze van dit verhaal is sterk.
Truus van Dam zei…
Wat moeilijk om van iedereen te houden , dat is wel de bedoeling Jezus leerde het ons. Maar in de praktijk is het wel wat anders inderdaad weglopen en niets zeggen, maar ik heb een karakter dat ik geen blad voor mijn mond heb, en zeg soms dingen te vlug.Liefde voor andere mensen is niet altijd makkelijk
Doris zei…
een moedige zuster die een voorbeeld voor ons is in deze kille wereld. een mooie uitleg.
e.harland-hazebroek zei…
In een paar dagen wordt een gevangene geexecuteerd. Ik dacht eraan hoe hij, en zijn mede veroordeelden, wachten op de ochtend: weer een dag gered.
Dan volgt Dead man walking..de traditie iemand te brengen naar het einde.
Nu ik dit lees zie ik hierin nog meer het onzinnige iemand op deze manier af te schrijven. Het goede niet willen ontkennen, want dat is wat wraak doet.
Theresia bidt dat het leven van iedere mens wordt gerespecteerd:we vechten al zo lang.
Ingrid Hoet zei…
Persoonlijk denk ik dat de "moeilijke zuster"wel zal aangevoeld hebben dat Thérèse niet erg van haar hield.
Zou het niet moediger en liefdevolle geweest zijn als er transparant gecommuniceerd werd in een liefdevolle sfeer.
Sommigen denken dat "zwijgen" een oplossing is,dat alle plooien gladgestreken zijn.
Ik kan dit niet beamen.
Je voelt gewoon de negativiteit en het ware liefdevolle het te verduidelijken.
Anoniem zei…
Het interessante is dat iemand Heilig verklaard wordt en de persoon die zoveel moeite met haar had in Haar Jezus bleef zien. De kern van de Christelijke liefde. De glimlach van de ander drong tot haar door. Theresia had zoveel moeite met de hoge eisen die ze aan zichzelf stelde en het geloof. Ik had even bij de heiligen gekeken, daarbij kwam ook nog dat ze tijdens haar jeugd geleden heeft wegens het verlies van haar moeder. In mijn ogen was ze een diep getroffen mens.

Meest gelezen

Zelf je vrijheid ophoesten

Pinksternoveen: de vruchten van de Geest: dag 1 - liefde

Hemelvaart, wat is dat eigenlijk? - Homilie van Nikolaas Sintobin sj

Leren van een ondeugende grootvader en zijn kleinzoontje - dag 2 pinksternoveen