Nikolaas Sintobin: "Ik geloof niet in een lijk"


Voor het eerste nummer van het tijdschrift van het Leger des Heils van 2014 werd ik geïnterviewd door Jurjen Sietsema. Graag enkele uittreksels voor u. (3/3)


Als Nikolaas dan gelooft in het bestaan van God door Jezus Christus, is Jezus Christus dan een levend iemand? “Christenen geloven niet in een lijk. Ik geloof dat Hij leeft. Nee, ik heb Hem nooit daar op de stoel zien zitten. Maar ik geloof dat Hij, op een mysterieuze manier waarvan ik niet eens het fijne hoef te weten, leeft en werkzaam is in deze wereld en in mij. Ik ervaar dat ik in de dynamiek van het leven met Hem gaandeweg steeds gelukkiger word. 

Er zijn allerlei zaken in deze wereld die mij kunnen verleiden én toch geven die mij niet dezelfde vreugde als de vreugde die ik bij Jezus vind. Dat is een innerlijke vreugde, een diepe rust, een zeker weten dat je op het juiste pad bent.”

Reacties

Hans Cools zei…
"een zeker weten dat je op het juiste pad bent." Dat klinkt inderdaad wonderlijk Nikolaas. Blij te lezen dat je ook in Nederland mensen weet te inspireren.
Groeten uit Geel,

Hans Cools
Anoniem zei…
Inspirerende Wijze Pastor Nikolaas Sintobin SJ door delen met Ignatiaanse Pedagogie, Ignatiaanse Spiritualiteit heeft grote bijdragen aan verlichting van ARMOEDE.

citeer a.u.b. deel tekst : " WERELDWIJDE ARMOEDE, Waar beginnen we met onze hulp? "
"......." Waar ligt de verantwoordelijkheid voor de armoede die er is?........." Wat hebben de armen gedaan, dat zij in de situatie terecht zijn gekomen?........."Ook degenen die het huidige wereldbeeld bepalen, dragen verantwoordelijkheid.
De recente gebeurtenissen in de wereld laten zien, dat er door een oorlog waarmee men problemen dacht op te lossen, gevolgen zijn ontstaan waardoor de armen ter plaatse maar ook elders in de wereld alleen nog maar armer zijn geworden.".........."
" Er zijn twee soorten armoede in de wereld, de materiële en de spirituele. .........de geestelijke armoede in de rijke landen, het grote gebrek dat men daar heeft aan inzicht in de werkelijke waarden van het leven.".....
De spirituele en de materiële armoede, het een staat niet los van het ander. "......."
" En daarbij is het veel effectiever, de materieel rijken bewust te maken van hun spirituele armoede
en deze op te heffen door stimuleren hun verantwoordelijkheid voor hun medemensen zien en aanvaarden en zo tot een juiste vorm van samenwerking komen.".
(e.c. deel tekst: titel: Wereldwijde armoede, waar beginnen we met onze hulp?/St.I.S.I.S./ Luc.nr.3,juni 1991/
66-68/ H.C. Vermeulen/ ).
Mijns inziens,
Ignatiaanse Pedagogie en Ignatiaanse Spiritualiteit is Universeel Wijsheid Inspiratie, voor armen en rijken, een verrijking.
Anoniem zei…
Wat of wie je in deze wereld weet "te verleiden"... wie zegt dat Hij het niet is die je daarin tegenkomt? Het is het uit elkaar halen van de twee werelden dat me wat doet huiveren. In wat je verleidt Hem zien of horen kan diepe vreugde geven. Het weerhoudt je niet om voor beide aspecten open te staan, ze te zien, ze te beluisteren.

Meest gelezen

Wat verrijzenis kan betekenen in de dierenwereld en in jouw leven - Adembenemende video

Wat doet de Paus daar toch met die opgestoken vinger? - Heerlijke videobeelden

Waarom we stille zaterdag graag overslaan - de uitleg van Karl Rahner sj

Kan je vandaag nog in Jezus geloven zoals 2000 jaar geleden? - Homilie van Nikolaas Sintobin sj

Over wassen van een aidszieke en Witte Donderdag - homilie Nikolaas Sintobin sj

De verrijzenis van Jezus is geen toverpilletje - Homilie van Nikolaas Sintobin sj voor Pasen