Een oude maar heel jonge dochter



Onlangs sprak ik pastorale verantwoordelijken van het bisdom Brugge toe bij de start van het nieuwe jaar. Ik blikte, vertrekkend van vier video’s, terug op het voorbije jaar om daar inspiratie uit te halen. Graag enkele uittreksels. (1/8)
De sterkste en blijvend vreugde schenkende ervaring van dit jaar was veruit de verkiezing van Paus Franciscus en de wijze waarop hij, vanaf zijn eerste publieke optreden, zich meteen gepositioneerd heeft. Ik zou hieromtrent twee dingen willen zeggen.
  1. Het vermogen tot zelfvernieuwing van de Kerk
Deze verkiezing is voor mij een indrukwekkend bewijs van het vermogen tot zelfvernieuwing van onze Kerk.
Niemand had kunnen verwachten dat er op zo’n spectaculaire wijze een nieuwe wind zou blazen door de Kerk. Nochtans is deze keuze echt gebeurd binnen en door de Kerk. Met grote meerderheid hebben de kardinalen gekozen voor kardinaal Bergolio van wie ze perfect wisten dat hij een heel andere aanpak zou hebben. Een flink deel van die kardinalen waren benoemd door Benedictus. De verkiezing zelf was trouwens ook mogelijk gemaakt door het al niet minder spectaculaire aftreden van diezelfde Benedictus, die, naar buiten uit, de antipode lijkt van Franciscus.
Ja, de Geest  van leven en vernieuwende scheppingskracht blijft waaien, ook in de hoogste regionen van onze nochtans zo oude Kerk.  De kardinalen hebben duidelijk geluisterd naar de Geest. En die Geest die geeft signalen. Zijn wij bereid om te onderscheiden en te luisteren?

Reacties

Meest gelezen

Ignatius van Loyola legt uit hoe je, met een té drukke agenda, toch je rust kan bewaren

Homo-zegen: heeft paus Franciscus zich vergist? Enkele bedenkingen van Nikolaas Sintobin sj

Hoe paus Franciscus reageert op zijn eigen, spontane woede - Homilie van Nikolaas Sintobin sj voor de derde zondag van de 40-dagentijd

Rik Torfs over jezuïetenhumor: het verschil tussen Kardinaal Müller en Nikolaas Sintobin sj

Over geluk dat niemand je kan afpakken - Het getuigenis van Etty Hillesum

Wat doet de Paus daar toch met die opgestoken vinger? - Heerlijke videobeelden

Het verschil tussen geestelijke vreugde en het “je lekker voelen”

Hoe handelen als je slecht nieuws krijgt: het voorbeeld van Ignatius van Loyola - Ignatiaans leiderschap (7/10)