Creatief hoeft niet gek te zijn



Onlangs sprak ik pastorale verantwoordelijken van het bisdom Brugge toe bij de start van het nieuwe jaar. Ik blikte, vertrekkend van vier video’s, terug op het voorbije jaar om daar inspiratie uit te halen. Graag enkele uittreksels. (4/8)
Een jaar geleden kreeg ik een telefoontje. Of ik het een goed idee vond om een retraite te geven in een abdij, aan 5 bekende Nederlandse jonge vrouwen, en wel voor de televisie. Mijn reactie was meteen enthousiast. Het is een van de sterkere ervaringen uit mijn apostolisch leven geworden die mij, tot op vandaag, veel hoop en enthousiasme geeft. Waarom?
a.      Ervaring van inculturatie en creativiteit
  1. Vernieuwend, binnen de traditie
Dit initiatief was zonder meer grensverleggend. Toch hebben we niet gek gedaan. Het was een christelijke, ignatiaanse  retraite, in volstrekte stilte, en zonder enige manipulatie of doen alsof. Er waren heel duidelijke afspraken waar niet werd van afgeweken. We leefden binnen een abdij met strikte regels. De grote bezorgdheid van de mensen van de EO was dat we als begeleiders zo snel als mogelijk God en in het bijzonder Jezus zouden ter sprake brengen. Bovendien was het heel uitdrukkelijk de afspraak dat elkeen de eigen traditie zou respecteren. 100 % oecumenisch, maar geen potpourri zonder smaak en waarin de eigen identiteit werd losgelaten.
Creativiteit en respect voor de traditie kunnen perfect hand in hand gaan.

Reacties

Laura Ponisio zei…
Hi father, I read about that experience in a Belgian newspaper and I admire your generosity in helping fellow people to re-connect with God and with themselves. It does not matter at all if those people were five women, men or aliens. You gave your time and experience. You were generous and creative. Bravo! Please now that you are in Amsterdam, continue like that. We need people like you. Laura
Anoniem zei…
To bring newness into actions means to contribute for the betterment of the self and others.

Graag wil ik danken Laura Ponisio 25 september 2013, 14:10.
Deze reactie is zo mooi verteld dat ik graag zou willen aansluiten en ben ik met elke woord eens.

Meest gelezen

Ignatius van Loyola legt uit hoe je, met een té drukke agenda, toch je rust kan bewaren

Homo-zegen: heeft paus Franciscus zich vergist? Enkele bedenkingen van Nikolaas Sintobin sj

Hoe paus Franciscus reageert op zijn eigen, spontane woede - Homilie van Nikolaas Sintobin sj voor de derde zondag van de 40-dagentijd

Rik Torfs over jezuïetenhumor: het verschil tussen Kardinaal Müller en Nikolaas Sintobin sj

Over geluk dat niemand je kan afpakken - Het getuigenis van Etty Hillesum

Wat doet de Paus daar toch met die opgestoken vinger? - Heerlijke videobeelden

Het verschil tussen geestelijke vreugde en het “je lekker voelen”

Hoe handelen als je slecht nieuws krijgt: het voorbeeld van Ignatius van Loyola - Ignatiaans leiderschap (7/10)