VoetafdrukIn een studiegroep had ik onlangs de gelegenheid een expert over energiekwesties op Europees niveau te beluisteren. De man vertelde over het energiebeleid in België en ook over de mogelijke evoluties inzake hernieuwbare energiebronnen.

Hij had het onder meer over elektrisch aangedreven wagens: als je de dagdagelijkse berichtgeving mag geloven, een belangrijk instrument in de strijd tegen de milieuvervuiling. Niets van, zo stelde de expert met onweerlegbare argumenten. Elektriciteit wordt, op Europese schaal, vooral geproduceerd door steenkoolcentrales. Welnu, de ecologische voetafdruk van een energie-eenheid geproduceerd met steenkool is veel zwaarder dan die geproduceerd door een dieselmotor. Maw, de uiteindelijke milieuvervuiling door een elektrisch aangedreven wagen ligt een stuk hoger dan die door een wagen met dieselmotor.

De laatste weken en maanden heb ik me behoorlijk druk gemaakt over de bijna volledig onbetrouwbare berichtgeving inzake kerkelijke aangelegenheden. Blijkbaar is dit ook het geval voor andere iet of wat complexe themata.

Dat wist ik natuurlijk al. Maar toch blijft daar die reflex om te geloven wat in de krant staat of gezegd wordt in de nieuwsberichten. Het is niet makkelijk om systematisch kritisch en op je hoede te zijn.

Reacties

Meest gelezen

Het meest noodzakelijk én het makkelijkst om te vermijden voor de christen

Blijf doorgaan als je door een hel gaat - 10 ignatiaanse tips over omgaan met depressie 8/10