Spanningsveld


N. is professor aan de business-school in Parijs die op de Europese ladder de eerste plaats inneemt. Het grootste deel van zijn tijd gaat evenwel op in twee andere taken die hij, samen met drie collega’s probeert te behartigen in deze school.

Ten eerste gaat gaat het over het gelijke-kansenbeleid. Door het leggen van contacten, vinden van beurzen en lange-termijnvoorbereiding, proberen om jongeren uit de armste bevolkingslagen en in het bijzonder uit de immigratie toegang te doen krijgen tot deze topopleiding. Niet velen. Enkele succeservaringen zouden reeds een enorme voorbeeldfunctie kunnen hebben.

De tweede taak gaat over het uitwerken, in samenwerking met grote industriebarons, van onderzoeksprojecten om de economische gedragingen van de armsten, in Europa en in de Derde Wereld, te bestuderen. Zodoende hoopt men om economische instrumenten uit te kunnen werken waardoor de deelname van deze mensen aan het economisch proces kan worden bevorderd.

Het team van N. krijgt veel aandacht in de pers en ook van alle mogelijke overheidsinstanties. Ze worden vaak geïnterviewd en worden gevraagd om te zetelen in allerhande officiële commissies. Regelmatig, zo vertelde N. me, heeft hij de indruk dat zijn werk niet ernstig wordt genomen, en dat het wordt “getolereerd” omdat het imago er goed mee wordt gediend.

Hij kiest er bewust voor om blijvend te gaan staan in dit spanningsveld. N. is gepassioneerd door zijn werk. Net als zijn 3 collega’s is hij belijdende christen.

Reacties

Myriam zei…
Uit mijn studententijd herinner ik mij dat ook aan de faculteit psycholgie van de KUL een professor, met name professor Corveleyn, samen met zijn team theoretisch en practisch zeer intens bezig was (en nog denk ik) om mensen in armoede meer kansen te geven. En, als ik het goed voor heb, is ook aan de faculteit wijsbegeerte daar een project bezig om kansarmen een universitaire kans te geven. Er wordt inderdaad ook halt gehouden bij mensen en op hun tempo meegegaan.

Meest gelezen

Wat is nu eigenlijk precies de christelijke hoop? - Vertaling van de homilie van paus Franciscus in de nachtmis 2024

Hoe een stamelende en schijnbaar verwarde oude jezuïet mij de diepere betekenis van de Advent deed ontdekken - Homilie van Nikolaas Sintobin sj voor de vierde zondag van de advent

Paus Franciscus vertelt een jezuïetengrap - Lach je mee?

Gewoonte is geen noodlot: wat wil jij veranderen dit jaar? - Heerlijk creatief filmpje

"Die koude stal ben jezelf!" - Hoe omgaan met kille eenzaamheid op Kerst?

De kersttijd: romantisch en idyllisch? Wat dacht je van het feest van de Onnozele kinderen? - Videootje

Laatste dag van het jaar. Groeien in hoop met dit bijzondere videoverhaal