Het onschatbare goddelijke geschenk waarvan protestanten zichzelf dreigen te beroven (4/4)


“Wat zijn de blinde vlekken die jij, als katholiek, opmerkt bij protestanten?” Die vraag werd me onlangs gesteld door een jonge protestantse vrouw. Voor Ignis Webmagazine schreef ik enkele gedachten hierover neer. Je vindt ze hier terug in vier stukjes. (4/4)

Tot slot nog iets over de heiligen. De protestantse weerstand en argwaan die ik hier merk lijkt me vaak te spreken over onbegrip over waar het eigenlijk om gaat. Het is een feit dat er excessen zijn - geweest - bij de heiligenverering. Door zich principieel af te keren van dit gebruik dreigen protestanten zich echter te beroven van een onschatbaar geschenk van God. 

Heiligen zijn christenen waarvan de gelovige gemeenschap, na grondig onderzoek, heeft besloten dat zij iets bijzonders laten zien van Gods heiligheid. Hun leven is een inspiratiebron voor alle mogelijke aspecten van het christen zijn. Heiligverklaring behoedt deze getuigenissen voor de vergetelheid en biedt het waarmerk van betrouwbaarheid. De heiligen blijven mij inspireren en uitdagen om meer gezel van Jezus te zijn. 

Dit wens ik ook mijn protestantse vrienden toe.

Nikolaas Sintobin sj

Reacties

Bert zei…
Waarom polariseren, denken in vroeger, telkens opnieuw dat "wij-zij" denken. Jezus boodschap was samenbrengen wat verstrooid was. Enige vorm van oecumenisch denken mis ik toch heel erg in uw blog berichten.
Ter info voor Bert: het Nederlands Dagblad, een belijdend protestants dagblad, vroeg om deze serie te mogen overnemen.
Anoniem zei…
Geloven is in wezen dat je geloofd in het goede, dat we elkaar zien en het leed dat een ander heeft leert verstaan. Dat je niet alleen aan jezelf denkt maar ook aan de ander. Politiek gezien betekent dit dat er een beleid is dat aan de armlastigen en de zieken denkt en aan hen die onderdrukt of vervolgd worden. Uiteraard is het van belang dat de pesoon in kwestie de gaven die hij heeft leert te gebruiken om een bestaan op te kunnen bouwen. Scholing en huisvesting en goede voeding dragen hier toe bij. Gemeenschaps gelden hebben een functie . Het is van belang dat er vele visies zijn om onderdrukking en klakkeloos aannemen te voorkomen. Het geloof werkelijk belijden vraagt iets en God kan richting wijzen.
Jezus deed voor en velen anderen doen nog steeds voor op de manier die past bij de persoon, bij de groep binnen de samenleving.
Wij zijn mensen en hoeven eigenlijk geen Protestant of Katholiek te zijn laat staan een Heilige. We hoeven niet hoogdravend te zijn alleen waarlijk mens.Waarlijk mens zijn toont openheid, biedt vertrouwen en veiligheid, grijpt in waar nodig en staat open voor discussie.
Het mystieke, de stilte en het het innerlijk heiligen zijn samen met het respect hebben voor werkelijkheden die dienend kunnen zijn voor jezelf en voor de samenleving. Het Koninkrijk Gods. Een weg van geloof hoop en liefde waar altijd aandacht voor nodig is willen we als mens op deze aarde blijven leven.
Anoniem zei…
Ik las in t voorgaande een waarheid van Meden en Parten. Het christendom is een godsdienst met historiciteit.
Heiligen gaven een antwoord in een situatie. Dat maakt het verschil. Heiligen geven iets mee voor later ook al is het 700 jaar geleden.
Anoniem zei…
Ik ga verder met nog sterker. Ze kunnen nu meer doen voor ons dan toen ze leefden. Na hun bestaan in de wereld schouwen ze God van aangezicht tot aangezicht, waardoor hun contact met ons gezuiverd wordt. Door hun heiligverklaring door de Kerk mogen we ook geloven dat wij hun voorspraak kunnen afsmeken. Ik ben zeker dat bepaalde heiligen me nooit in de steek zullen laten.
Annie zei…
Bij wie moeten de heiligen voorspreken? Wie moet door hen op een ander gedacht gebracht worden? Toch niet de algoede God, die niets dan liefde is? Wie dan wel?
Wanneer wordt iemand heilig verklaard? Wat is daarvoor nodig? Gelukkig heeft de huidige paus de prijs van de heiligverklaringen drastisch naar beneden gebracht. Tot voor kort moest je wel rijke vrienden hebben (of tot een rijke congregatie behoren) om heilig (verklaard)te kunnen worden. En wat met al de historische excessen? De heiligverklaringen om politieke redenen, bijvoorbeeld, zoals Jeanne d'Arc. Ik ben nog niet zeker, als de balans wordt opgemaakt van positieve en negatieve punten van heiligenverering en heiligverklaringen, lange welke kant ze dan doorslaat. Wat niet wegneemt dat ik een paar favoriete heiligen heb: Damiaan, Pater Kolbe, Romero, bijvoorbeeld, maar ook niet heilig verklaarde heilige mensen die mij inspireren.
Anoniem zei…
Door de heilige Katharina van Alexandrie en de Aartsengel Michael kon Jeanne d'Arc haar volk verlossen van de vijand en kwam er een einde aan de Honderjarige oorlog. Bovendien heeft de Kerk een blunder van formaat ingezien door dit meisje te veroordelen.
Anoniem zei…
Anoniem van 1 februari, de kerk heeft wel meer blunders geslagen over christelijke zielen die al Heilig waren tijdens hun leven, maar veroordeeld werden als ketters door de Kerk hiërarchie. Ik begrijp eigenlijk niet dat protestanten zo tegen voorbeelden van heiligen kunnen zijn. Want dat zijn nu juist de christenen die het meest veroordeeld werden en het meest gekruisigd werden door de Heilige Kerk. Ik vind dat protestanten juist daar een voorbeeld moeten aannemen. Deze Heilige zijn allemaal binnen de kerkstructuren gebleven om de wantoestanden naar buiten te brengen en in meest erbarmelijke omstandigheden voor de minste en zwakste te strijden binnen de kerkelijke instituten. Die zijn niet zo zwak geweest om te vertrekken en de kerk maar in twee te verdelen zoals Luther gedaan heeft met zijn laffe propaganda affiche aan de kerkdeur om daarna met zijn paard te gaan vluchten. De protestanten zouden wat meer het vuur van deze Heiligen mogen opsnuiven in hun gebed, zo kan er misschien terug eenheid komen binnen de kerkgemeenschappen.
Anoniem zei…
Alles is heel interessant, maar vanaf 51:10 is het heel interessant voor allen die geloven in de protestantse reformatie. http://www.radiomaria.be/de-kerk-leeft/getuigenis-van-marino-restrepo-deel-1/

Meest gelezen

Wat is nu eigenlijk precies de christelijke hoop? - Vertaling van de homilie van paus Franciscus in de nachtmis 2024

Hoe een stamelende en schijnbaar verwarde oude jezuïet mij de diepere betekenis van de Advent deed ontdekken - Homilie van Nikolaas Sintobin sj voor de vierde zondag van de advent

Paus Franciscus vertelt een jezuïetengrap - Lach je mee?

Gewoonte is geen noodlot: wat wil jij veranderen dit jaar? - Heerlijk creatief filmpje

"Die koude stal ben jezelf!" - Hoe omgaan met kille eenzaamheid op Kerst?

De kersttijd: romantisch en idyllisch? Wat dacht je van het feest van de Onnozele kinderen? - Videootje

Laatste dag van het jaar. Groeien in hoop met dit bijzondere videoverhaal