Goodwill
Als we de internationale pers mogen beloven, ziet het er naar uit dat Benedictus weldra de excommunicatie van de 4 bisschoppen van het integristische schisma van Mgr Lefebvre zal opheffen. Niet echt verwonderlijk. Deze Paus heeft reeds talrijke aanzetten gegeven tot verzoening en beëindigen van het schisma.
« Un pardon contestable », noemt « Le Monde » het in zijn editoriaal van gisteren. Inderdaad, vanwege de integristen zelf is er nauwelijks enige spijtbetuiging gekomen. De goodwill lijkt helemaal van een kant te komen. Maar ligt niet precies daar de grootsheid van Benedictus ? Is dat niet het eigene van de vergeving ?
Nu hopen dat deze creatieve grootmoedigheid verder het beleid van de Kerk mag inspireren. Ook andere groepen christenen hopen op die vernieuwende vindingrijkheid. Denk maar aan de opnieuw gehuwde uit de echt gescheidenen die niet de communie kunnen ontvangen.
Reacties
Hij deed dat in een interview met de Zweedse televisie.
"Ik geloof dat er geen gaskamers hebben bestaan.
Ik denk dat 200.000 tot 300.000 joden in de concentratiekampen zijn omgekomen maar geen enkele in de gaskamers",
verklaarde de bischop in een uitzending van de Zweedse publieke televisie SVT.
Een Williamson -al is hij bisschop van de FFPSX - zal zich vanuit zijn kerkelijke functie beroepen op de H. Geest.
Mocht de excommunicatie (óók voor Williamson) inderdaad worden opgeheven dan zal dat een klap zijn voor elke interreligieuze dialoog.
De Internationale Liga tegen Racisme en Antisemitisme (Licra) in Frankrijk heeft geprotesteerd tegen de eventuele heropname van bisschop Richard Williamson in de rooms-katholieke Kerk.
Deze week werd bekend dat paus Benedictus de excommunicatie van de in 1988 onwettig gewijde bisschop ongedaan zou willen maken.
Williamson is een “geschiedvervalser”, aldus Licra.
Als Rome deze man rehabiliteert is dit een “verontrustende stap terug” in de kerkelijke koers ten aanzien van antisemitisme.
Als hij een uitspraak doet over wereldse zaken, doet hij dat in eigen naam. De priesterfraterniteit die ik leid heeft geen enkele bevoegdheid om uitspraken te doen over dit soort zaken.
Ons enige en unieke doelstelling is de restauratie van de traditionele doctrine in de katholieke Kerk".
"Het is zeer dom in een interview over religieuze aangelegenheden te spreken over omstreden wereldse zaken en zo onze fraterniteit te schaden".
Letterlijk zegt Fellay dus dat antisemitisme géén morele kwestie is.
Een Kerk en een priesterbroederschap die zich veroorlooft tot in de kleinste details het seksleven te beoordelen,
vindt dat ze géén autoriteit heeft op het gebied van jodenhaat? .
40 jaar geleden reeds werden tussen de Katholieke en de Orthodoxe Kerken de wederzijdse excommunicaties opgeheven. Waarschijnlijk zal er nog veel tijd nodig zijn.
De eerste reacties van het FSPX doen vermoeden dat de verdere toenadering ook hier niet aan TGV-snelheid zal verlopen.
Antisemitisme is namelijk ten diepste immoreel.
Ik verwacht wereldwijd weerstand tegen het besluit van de Paus.
De excommunicatie is alleen nog maar een handreiking en nu hangt veel af van de houding van het Pius X broederschap zelf.
Hoewel je natuurlijk altijd 'ja' kunt zeggen en 'nee' verder gaat.